В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

По време на пандемията клиентите се ориентираха към платформи, в които могат да намерят всичко

Разван Бланита, директор на eMAG Marketplace България, „В развитие“, 28.10.2021

15:12 | 28 октомври 2021
Обновен: 15:45 | 29 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Пандемията определено се отрази на онлайн търговията. Засега онлайн секторът се представя добре. В момента имаме над 1 милион активни клиенти, а в сайта на eMAG България отчитаме над 9 милиона посещения ежемесечно и около 600 000 инсталирания на мобилното ни приложение. Това каза Разван Бланита, директор на eMAG Marketplace България, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

В eMAG Marketplace има над 4800 търговци, които предлагат над 1 милион продукти, като очакваме броят им да нахвърли 6000. През последната година трафикът в платформата се е увеличил с 40%. 

"По време на пандемията започнахме да изпращаме на търговците си в eMAG Marketplace всяка седмица информация и статистика за целия български пазар, както и предложения за дейността, която могат да извършват на нашата платформа".

От думите на госта стана ясно, че сред най-добре представящите се сегменти в онлайн търговията, са потребителската електроника, мобилните телефони, малките домакински уреди, както и тези за отопление. Към списъка можем да добавим комплекти от типа "направи си сам", както и мебели.

"В момента се фокусираме върху продуктите, които карат клиентите да се връщат към платформата ни – модни продукти, някои храни, кафе, продукти за реновиране на дома".

Друга тема от разговора бе свързана с предстоящия Черен петък, който тази година ще се проведе на 19-ти ноември.

"За нас Черния петък е нещо като Коледа, тъй като е най-голямото ни събитие. Подготовката започва в началото на лятото, когато стартираме разговори с нашите търговци, за да разработим стратегия за продуктите и да имаме време за необходимото им внедряване. През есента изпращаме на продавачите си „Наръчник за успех по време на Черния петък“. Миналата година имахме около 2.5 милиона посещения на сайта, а тази година очакваме ръст в броя на плащанията с карта", разказа Разван Бланита. 

Разван Бланита ще бъде гост на предстоящата конференция Investor20, която ще се проведе на 2 ноември в Hyatt Regency Sofia и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, на Investor.bg и във Фейсбук. Една от темите на конференцията е посветена на онлайн търговия – промените в сектора и предизвикателствата пред бизнес моделите. Какво се случи в света на онлайн продажбите от началото на пандемията, как изглежда успешното онлайн присъствие и как пандемията промени потребителското поведение.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.