В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сигурността и безопасността имат ключова роля при избора на дестинация

доц. Соня Алексиева, преподавател в „НБУ“ и ПР експерт в областта на туризма, „В развитие“, 14.10.2021

15:14 | 14 октомври 2021
Обновен: 18:25 | 14 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Всеки турист преди да замине на път гледа статистиката. Никога преди не сме имали нужда от толкова достоверна информация. Важно е да си отговорим на въпроса дали единствено уникалната ни природа и разнообразните туристически продукти, които предлагаме, са достатъчни, за да привлекат чуждестранни туристи. Сигурността и безопасността имат ключова роля при избора на дестинация. Подобно мнение изрази доц. Соня Алексиева, преподавател в „НБУ“ и ПР експерт в областта на туризма, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Това, което е важно в момента, е дали България е сигурна дестинация. Никой в момента не търси само добрите цени, а здравето на туристите да е на първо място.

През юли тази година 54 милиона души са пресекли международните граници с цел туризъм, което е с 67% по-малко спрямо същия месец през 2019 г. Все пак този брой е най-високият от април 2020 г, сочат актуалните данни от последното издание на туристическия барометър на Световната организация по туризъм. За сравнение през юли 2020 г. международните туристически пристигания са били едва 34 милиона, като през 2019 г. броят им е надхвърлял 164 милиона. Повечето от дестинациите са отчели умерено възстановяване спрямо 2020 г.

Гостът е на мнение, че данните на "Световната организация по туризъм" не са изненадващи. 2020 година беше една от най-катастрофалните за туристическия сектор – 1.1 милиард долара финансови загуби. Надеждите за туристически сектор през тази година бяха по-големи. В Европа, Северна и Южна Америка имаше по-голямо отваряне, докато в Азиатско-тихоокеанския регион спадът беше около 95%.

"Добрата новина в България е, че по време на пандемията имаше ръст и развитие на вътрешния туризъм".

Всеки поглежда цветовете на европейската карта и на база на това ще реши къде да почива. България е на първите позиции в Европа по брой заразени и на последно по ваксинация. Близо 85% от пътуващите решават сами да планират пътуванията си, като искат персонализирана услуга.

"Туристическият бранш трябва да бъде по-притеснен от факта, че огромна част от добре подготвените професионалисти никога няма да върнат в сектора", каза доц. Соня Алексиева.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.