Юлиян Попов: България да развива нови ядрени технологии е фантазия

Юлиан Попов, бивш служебен министър и съветник в Европейската климатична фондация, "В развитие", 13.10.2021 г.

14:54 | 13 октомври 2021
Обновен: 16:04 | 18 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Не може да има сериозен разговор България да развива нови технологии в ядрената енергетика, преди те да бъдат тествани в икономически по-силни държави. Атомната енергия изигра много важна роля в световния енергиен микс, но вече може да не е конкурентна на новите технологии. Това заяви Юлиан Попов, бивш служебен министър и съветник в Европейската климатична фондация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Трябва да се признае, че България не е ядрена сила. Малките модулни реактори могат да бъдат реалност до 2030 г. - когато се докажат, може да започнем сериозен разговор. Фантазия е да очакваме да се развият тук, преди да са се появили на други места."

В момента тече спор в ЕС кои технологии да бъдат определени за зелени - таксономията няма да е задължителна, но ще повлияе на инвестициите и бъдещите политики, коментира Попов. Франция настоява за ядрена енергетика, а Германия - за газ.

"Това до някаква степен е идеологически свързано, но трябва да се мисли икономически. Очаквам да се постигне балансирано решение."

Макар атомните централи да могат да произвеждат ток надежно и без емисии, идеята, че те го правят евтино е грешна, смята Попов. Цените на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", които България плаща в момента, не включват капиталовите вложения, напомни той. 

"Това е съвършено нереалистична цена. Една нова централа ще се строи минимум десет години и ще има много икономически и политически противодействия."

Подобна централа ще бъда готова в момент, когато няма да е конкурентоспособна заради новите технологии, смята Попов.

"Технологии като ВЕИ, съхранението на енергия, дигитализацията, управлението на потреблението бият икономически ядрената енергетика."

И за АЕЦ "Козлодуй" и за въглищните централи в Маришкия басейн трябва да се мисли не за тяхното спиране, а как да работят в бъдеще. За въглищните централи трябва да се постави икономически реалистичен срок, за да могат да продължат съществуването си с алтернативно захранване, смята Попов.

Конкретна дата за затварянето на въглищните мощности ще е от полза и на работещите в централите, защото това дава възможност за преговори. 

"Ако няма дата - всичко ще зависи от икономиката и работниците ще се сблъскат с фалити."

Много е важно България да развие системи за съхранение на енергия, широка система за управление на потреблението и да увеличи своята междусистемна и трансгранична свързаност, каза Попов.

Повече за предимствата и недостатъците на ядрената енергетика и перспективите пред България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.