В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В NFT ликвидността е доста по-висока от тази в класическото изкуство

Марио фон Келтерборн, германски бизнесмен и колекционер на изкуство, “В развитие”, 24.08.2021 г.

16:30 | 24 август 2021
Автор: Михаил Митев

Изкуството под формата на NFT създаде собствена екосистема и това накара много хора, които не са се интересували от изкуство, не само да се заинтересуват, но и да купуват. Между NFT и реалния свят има много общи черти. Това сподели Марио фон Келтерборн, германски бизнесмен и колекционер на изкуство, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

По думите на госта, благодарение на NFT млади автори могат да работят с галерии. 

“И вече може да видим как те взимат процент от печалбата от препродажба на NFT. Тази печалба отива в малки автори и галерии. Още едно нещо, което е изключително вълнуващо, е ликвидността. Ако говорим за пазари, трябва да говорим и за ликвидност. В класическото изкуство не е толкова вискока ликвидността, за разлика от NFT, защото партньорите могат директно да комуникират помежду си.” 

Марио фон Келтерборн събира марки, видео, фотография, както и инсталации. Започва да колекционира пощенски марки като 10-годишно момче в Берлин. Причината се крие в това, че иска да обиколи света.

“Марките бяха начин да опозная света и да изляза от Източна Германия. Пощенските марки са начин на комуникация и чрез тях може да се научи историята на човечеството.”

10 години по-късно бизнесменът и колекционер продължава да се интересува от изкуство, което може да се качи на стената вкъщи. По неговите думи започва интензивно и така продължава вече 25 години. Организацията му разчита на широко изградената мрежа от приятели, художници, куратори, галеристи, за да се информира какво се случва. 

“Мислим си как може (някой автор или произведение) да пасне в контекста на нашата колекция и дали тези работи ни докосват, защото това за нас е много важно", допълва гостът.

Относно това как е еволюирало изкуствотото в последите 25 години гостът твърди, че то продължава да се занимава с важните и актуални политически теми. А най-голямата промяна е интернет и възможността за онлайн достъп до изкуството. Ососбено през пандемята, когато пазарът минава онлайн. 

По неговите думи, онлайн галериите не създават перфектното изживяване, но дават достъп до толкова много хора, които нямат възможнстта да пътуват. 

Той вече не продава изкуство от колекцията си, а единствено заменя за други произведения.

“Не продаваме и не инвестираме в изкуствотото. Това е важната разлика. Има арт инвестиция, но при нас на преден план е да се създаде колекция, подобно на моята цел при пощенските марки.”

Като консултант на финасови пазари в големи немски банки, като Lehman Brothers и Deutsche Bank, според него има приликите и разликите в инвестициите на финансовите пазари и инвестициите в изкуство. Изкуствотото е първокласен продукт и както при другите първокласни продукти, колекционерът трябва да е много добре запознат. Подобно на следенето на новините и движението на акциите на компаниите, в които се инвестира, при изкуството трябва да проследяваме важните новини и развитието на определен творец - например къде участва, къде се излагат произведенията му, с кой друг автор се излагат произведенията му. Много от тези фактори добавят стойност. 

“Свещенният граал в изкуствотото не е да се купи нещо, което така или иначе скъпо, а нещо, което да отркиеш и в последствие да се окаже много ценно. Например да намериш Пикасо за няколкостотин долара. Но основната на разликата е много по-малката ликвидност.” 

В своята колекция им творби от българската художничка Марияна Василева. 

“В нашата колекция има разделение. Има художници, от които имаме само няколко работи, но имаме и други автори, от които имаме част от цялтото им творчество. При Марияна Василева имаме всичките ѝ видео работи, много скулптури и също смесена техника. Тя е единствена позиция от България, но е много ценна за колекцията.”

Вижте повече за тенденциите в модерното изкуство и инвестициите в него във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.