В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Славчо Нейков: Политическото кадруване и лобизмът пречат на енергийния сектор

Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, „В развитие“, 24.06.2021 г.

14:31 | 24 юни 2021
Обновен: 14:31 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов

България е много изостанала в развитието на своята стратегия за енергетиката и това оказва влияние върху съседни сектори като въгледобив, ядрена енергетика, газ. На страната липсва цялостна картина какво трябва да се постигне и като ефект вътре в страната и като част от енергийната дипломация и връзките с чужди партньори, заяви Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Има енергийна стратегия, подготвена през 2009 г. и приета през 2011 г. Тя е безвъзвратно остаряла и неадекватна в национален, европейски и световен план – технологиите и енергийният свят се промениха. Трябва да се проведе национален диалог за енергетиката.

Политиците обичат т, нар. енергийната независимост, но това е много остаряла концепция. Много големи държави са зависими от други и трябва да се говори за енергийна сигурност – като доставки, но и като потребление. Трябва да сме сигурни, че когато купим нещо, ще го потребяваме“, каза Нейков.

Законът за енергетиката е остарял, а правените промени по него са правени, за да обслужват лобистки интереси. Друг основен проблем е политическото кадруване и назначаване на неподготовени хора на отговорни позиции, заяви Нейков. 
 
Въглищата са в „икономическа кома“, а ролята на природния газ ще намалява, особено с оглед на решението на Съвета на ЕС да спре финансирането на фосилни горива във фонда за справедлив преход, заяви Нейков.


Няма да има и голяма подкрепа за развитието на ядрената енергетика в Европа, смята Нейков. „След излизането на Великобритания, повече от половината от държавите в съюза са против ядрената енергетика, така че не може да се говори за европейско подкрепяне в тази сфера.“

Има нереални неща в енергийната стратегия на България и трябва да се сложи край на проекта за развитие на АЕЦ Белене, смята Нейков. „Вече са хвърлени около 6 млрд. лева за оборудване и неговата поддръжка, но това е икономически мъртъв проект, за който няма никаква перспектива. Производство на електроенергия може да се очаква след 10 години, ако към днешна дата са налице всички предпоставки.“ 

България е пропуснала шанса да подпомогне въгледобивния сектор и има огромна разлика във вижданията на синдикати, общество, бизнес и правителството по тази тема. Индустрията влияе на повече от десет хиляди души в региона на Стара Загора, но няма яснота каква ще е ролята на въглищата в енергийния микс в бъдеще. В момента централите в региона „колкото повече работят, толкова повече губят“, каза Нейков.  

Има добри практики на ниво общини, които излизат с идеи за проекти и реформи, но подобно иокономическо развитие е възпирано от липсата на национална рамка, каза Нейков.   

Повече за състоянието на енергетиката в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.  


Славчо Нейков е с повече от 25 години стаж в енергийния сектор, включително и като главен секретар на Министерство на енергетиката, Комисар в енергийния регулатор, експерт в Секретариата на Енергийната Харта в Брюксел, Директор на Секретариата на Енергийната Общност във Виена.

Бил е в ръководството на няколко енергийни компании. Извън енергийния сектор е работил като прокурор и юрисконсулт. От декември 2014 г. е Председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Член на Борда директорите на ЕВРОЕЛЕКТРИК.