В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бъдещето на американските централи трябва да е с най-ниски разходи за обществото

Красимир Ненов, изп. директор на Контур Глобал Марица Изток 3 и съпредседател на Работната група за Зеления пакт към AmCham, „В развитие“, 17.06.2021 г.

17:03 | 17 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Трябва благоприятен инвестиционен климат и ясна инвестиционна рамка, за да се изберат конкретни алтернативи за развитието на производствата на американските централи в България. Това заяви Красимир Ненов, изп. директор на Контур Глобал Марица Изток 3 и съпредседател на Работната група за Зеления пакт към Американската търговска камара AmCham, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 


„Трябва ясна стратегия, която да стъпва на очакваното потребление от електроенергия, да отчита наличните технологии и разходите за намиране на технологично решение. Обединяването на тези анализи трябва да даде такова решение, което е с най-ниски разходи за населението“, каза Ненов.

Според него ще е трудно да се заменят работещите производства, тъй като централите на лигнитни въглища в Марица Изток осигуряват около 40% от годишното потребление на страната. Търси се разнообразяване на горивната база, както и възможностите за възобновяеми източници или водород. Компанията работи съвместно с партньори и учени от България и чужбина за улавяне и съхранение на въглеродните емисии. „Това е голяма перспектива за намаляване на въглеродния отпечатък и свързаните разходи, а в България има и геоложки предпоставки за това“, каза Ненов.

Трябва да се съхрани адекватността на системата и нейната гъвкавост. „Използването на природен газ е много лесно решение – има позната технология и удобни ресурси, но това е преходно горивно от гледна точка на прехода към ниско въглеродно производство“, каза  Ненов. 

„Решенията, които търсим трябва да бъдат с възможно най-ниски разходи за обществото, съчетано с енергийната независимост на страната и социални елементи като работните места в региона.“ 

Публичните средства, които ще бъдат вложени в преминаването към по-екологично производство, трябва да генерират и частни инвестиции, без които този преход не може да се случи, смята Ненов.

Според него инвестиционният климат е основно предизвикателство за зеления преход в Европа, тъй като инвеститорите в подобни индустрии и сектори търсят дълъг хоризонт на действие.


Повече за американските инвестиции у нас за зеления пакт и бъдещето на американските централи може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.