В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Липса на жени предприемачи и помощ от университетите: защо София не е привлекателна за стартъпи

Пабло Мартинез, стратег „Проучвания" – SPR. „В развитие“, 16.06.2021 г.

15:37 | 16 юни 2021
Обновен: 17:14 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов

София е на последното 75-то място в класация за най-добрите градове за стартиране на бизнес на платформата за управление на онлайн продажби Oberlo. Сред факторите за лошото представяне на българската столица са липсата на подкрепа за стартъпи от образователните среди и ниския брой жени предприемачи. Това заяви  Пабло Мартинез, стратег „Проучвания“ в SPR, които са подпомогнали проучването, е ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Стартъп екосистемата трябва да бъде подпомагана от университетите. Те трябва да обръщат внимание на технологично грамотните хора и да помагат с инструменти за развитие на бизнеса. Липсва и достъп до финансиране, което може да окаже огромно влияние“, каза Мартинез.

Икономическите екосистеми започват на образователното ниво, обясни той. „Компютърната грамотност става все по-важна, това е огромен фактор – оттам идват иновациите. Хората трябва да могат да пишат код, да работят с различни системи и програми.“ 

Проучването е започнало с над 200 града, така самото включване на даден град е добър показател, смята Мартинез. Положителни фактори за София са ниските данъци и икономическата свобода, докато много ниският процент на жени, които основават и развиват свой бизнес, се отразява отрицателно.  

В днешната икономика трябва на всяка идея да се дава възможност да се развие и това е значението зад фактора „жени предприемачи“ в класацията. В технологичния сектор трябва да влязат повече жени и трябва да има специални програми за тях. „Ако не финансирате 40% от възможностите, вие губите. Жените са голяма част от икономиката и държавите, които нямат такива основатели, губят. В Ню Йорк над 1 трилион долара са създадени от жени, основатели на стартъпи“.

Освен изостаналата образователна система липсва и законодателно разбиране за новия начин на работа, смята Мартинез.  „Много хора имат нужда от виза, за да работят в определени страни, и това трябва да се промени.“

На първите три места в класацията са Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, следвани от Сидни, Мелбърн, Лос Анджелис, Сингапур, Бостън, Берлин и Чикаго.

„Трите са на върха заради достъпа до капитал и подготвени кадри, броят на жени предприемачи. Този предприемачески дух е заложен в образованието - има много университети в тези градове, където са учили много от основателите, и тези стартъпи са получили голяма подкрепа от образователните среди“, разказа Мартинез.

Мартинез не прогнозира кои от тези градове ще се справят добре в бъдеще. В контекста на Брекзит „имаше несигурност в Лондон, но екосистемата за предприемачите е много силно развита там. Градът все още е на първо място, но ще е интересно да видим ефекта от Брекзит. Парите все още се стичат натам и излизат добри идеи.“ 

В коментар за подкрепата за бизнеса в различните градове по време на пандемията, Мартинез  заяви, че стимулите, които „позволиха на компаниите да не уволняват служители ще имат огромна икономическа стойност. Данните показват, че по-голямата подкрепа ще доведе до по-бързо възстановяване. Държавите трябва да обърнат специално внимание на малките бизнеси – тези, които го направиха, се справят по-добре.“

В условията на пандемията източниците на финансиране, които обикновено идват от много малък брой страни, са по-предпазливи, „Ако те не се чувстват уверени в местните икономики и политики, предприемачите ще се страхуват да инвестират на такива места“, смята Мартинез. 

Цялото изследване и методолoгията на провеждане може да намерите на страницата на Oberlo.

Повече за това как градовете могат да привлекат повече предприемачи и предизвикателствата за стартъпите по света може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.