В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Миденият бизнес в Гърция се възстановява след тежката 2020 г.

Димитрис Анастасиу, собственик на мидени ферми Mydia Anastasiou, Olympiada

19:38 | 2 юни 2021
Обновен: 16:15 | 3 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Кризата, през която премина туристическата индустрия вследствие на пандемията, се отрази негативно и на мидените ферми в Гърция. Ферма Mydia Anastasiou е отчела спад в продукцията от 40-50% през трудната 2020 г. Сега, с отварянето на гръцките ресторанти и хотели, поръчките се възобновяват, а фермата работи с пълния си капацитет.

„Като много други бизнеси и ние се движим в една и съща крачка с туризма. Миналата година беше много проблемна за нас, защото мидите бяха готови, имахме ги, но купувачите ги нямаше. Като всички и ние сме притеснени за развитието на ситуацията, но просто продължаваме напред“, коментира в интервю за предаването „В развитие“ Димитрис Анастасиу, който заедно с баща си и брат си управлява мидени ферми Mydia Anastasiou в Олимпиада.

Основният сезон за събирането на мидите е от април до октомври. В силни години фермите на Димитрис прибират до 150 тона миди, но през 2020 г. продукцията е била почти наполовина.

„Продаваме единствено в Гърция. Предлагаме мидите на добри ресторанти и хотели. Най-много миди отиват за гръцките острови“, обяснява Димитрис. По думите му конкуренцията на мидения пазар е много голяма и има твърде много мидени ферми в Северна Гърция. Неговите ферми обаче се отличават с високото качество на продукцията, защото са разположени в район с много чиста вода и притоци на реки. „Всяка година клиентите ни искат повече миди, отколкото можем да произведем. Търсенето е по-голямо от предлагането“, казва младият фермер.

Отглеждането и събирането на миди е задволителен и доходоносен бизнес, ако работиш здраво, коментира още той. Бъдещите планове за развитие на бизнеса включват организирането на туристически посещения в една от фермите. Туристите ще могат да се запознаят с процеса по отглеждане и събиране и да опитат миди веднага след изваждането им от морето.  

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.