В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Остъпления на фондовите пазари бележат началото на седмицата

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 11.05.2021

15:17 | 11 май 2021
Обновен: 15:17 | 11 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата започна с отстъпления на фондовите пазари. Технологичните акции повлякоха надолу американския пазар в понеделник, след като инвеститорите се отдръпнаха от книжата на големите технологични комании и заложиха на компании, които ще спечелят от силното икономическо възстановяване. В това число са акциите в областта на енергетиката, финансите и тези на индустриалните компании, коментира Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Според анализаторите инвеститорите сега станаха много по-нервни и вече не са толкова безусловно убедени в продължаване на ралито, както бяха преди няколко седмици", коментира Василева.

"Това се дължи главно на притесненията за ускоряващата се инфлация и свързаното с това отдалечаване от хлабавата парична политика на Федералния резерв на САЩ. Миналата седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън за кратко разстрои инвеститорите на Wall Street".

Пазарният редактор припомни,че бившият председател на Фед предупреди, че икономиката ще прегрее и заговори за умерено повишаващи се лихвени проценти. "Йелън се отметна малко по-късно, но за инвеститорите това беше ясен знак за приближаващ поврат в политиката на Фед", допълни още тя.

"Докладът за пазара на труда в САЩ  като че ли леко облекчи притесненията".

"Ръстът на работните места в САЩ е значително по-малък от очакванията през април", коментира Веселина Веселинова, което от своя страна показва, че трудното привличане на служители забавя инерцията на трудовия пазар и е предизвикателство пред възстановяването на икономиката.

"Работните места са нараснали с 266 хил. спрямо предходния месец. Това е едно от най-големите разминавания в посока надолу в историята. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха работните места да са нараснали с един милион през април".

Цитирайки корпоративни представители, пазарният редактор посочи, че това се дължи на големите фискални стимули, включително пакет на стойност 1,9 трлн. долара, прокаран от президента Джо Байдън през март.

"Някои компании посочват ръста на помощите при безработица като обезкуражаващи за завръщането на американците на работа, въпреки че отворените работни места доближават рекорд".

Целия коментар може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.