В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сега е моментът износителите на вино у нас да открият нови пазари

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, В развитие, 22.04.2021

14:50 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска

България регистрира спад от 30% на годишна база в износа на вино през 2020 г. До една година обаче се очаква възстановяване на пазарите. Сега е моментът да открием нови пазари. Това заяви Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Нифору посочи, че страната ни се представя силно на пазара в Корея например, където е на 35-о място като вносител сред представители от цял свят. “До няколко години нещата ще са доста по-различни там, ще имаме много по-голямо присъствие”, прогнозира тя.

Експертът даде и друг пример - с Япония, където страната ни е на 12-о място като вносител и изпревара дори Гърция и Грузия.

Нифору коментира данните на базираната в Париж Международна организация на лозята и виното, според които общото потребление на вино е спаднало с 3% до около 234 милиона хектолитра през 2020 г., или приблизително 6,2 милиарда галона.

По думите на госта това се дължи основно на затварянето на ресторантите заради пандемията, където обикновено се генерират между 35 и 40% от обема на консумираното вино, а като стойност делът достига 60%.

“Затварянето на заведенията се отрази на средния към високия сегмент, но има ръст в консумацията на вина от по-нисък клас... Това е нормално, в период на криза обикновено е така. Консумацията няма да спре, но видът се преразпределя”.

Експертът отбеляза, че България следва глобалните тенденции.

“Много от заведенията няма да обновят винените си листи през пролетта, няма да има място за нови играчи и нови вина. Хората ще заложат на партньорите, които са си изградили в момента. Може през септември, когато отново се обновяват винените листи, да има промяна”.

Друга тема, на която Нифору се спря, е нереализираната продукция у нас и разкриването на защитна държавна мярка. Според нея “трябва да се заложи на развитието и малко по-агресивна политика за разкриване на нови пазари. Това винаги е по-полезно от защитния механизъм”.

Нифору изтъкна Чили като добър пример за взаимодействие между държавата и производителите на вино.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.