В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ключът за справянето с климатичната криза е във възстановяването на екосистемите

Георги Стефанов, експерт, WWF България, "В развитие", 19.04.2021

14:26 | 19 април 2021
Обновен: 14:27 | 19 април 2021
Автор: Димитър Баларев

През последните 50 години е налице около 70-процентно намаляване в състава на 21 хил. популации на бозайници, птици, риби, влечуги, земноводни по целия свят, а 85% от влажните зони на глобално ниво вече са безвъзвратно загубени. Единствено чрез комбинация от възстановяване, адаптация и защита на екосистемите, както и насочване на достатъно средства в създаване на нови работни места в тази област, ние ще можем да надскочим тези критично ниски стойности. Това заяви Георги Стефанов, експерт, WWF България, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Най-важната пряка движеща сила за загубата на това биоразнообразие в глобален аспект, особено през последните 4-5 десетилетия, е промяната във взаимоползването и превръщането на естествени местообитания в земеделски земи". 

"В океаните проблемът е свръхуловът", посочи Георги Стефанов, допълвайки, че на глобално ниво като общ знаменател на всички тези проблеми през последните 20 години се явяват климатичните промени.

"Естествената биомаса, т.е. количеството на естествени животински видове и насекоми, е под 4% от всичките останали видове биомаса. Това е огромен глобален проблем, защото човекът е част от това биоразнообразие".

От разговора стана ясно, че най-незасегнатите от човешка дейност региони на Земята са големите територии в саваната, джунглите, северните ширини като Сибир и Северна Америка, където тя все още не е масово развита.

"Всички тези региони са последните острови на биоразнообразието, в които има сериозни икономически намерения за тяхната експлотация. Те представляват едно от най-големите предизвикателства за оцеляването на човечеството. Добрата новина е, че ако  успеем да задържим непокътнати тези екосистеми, макар и бавно природата ще започне да се възстановява".

По думите на госта загубата на биоразнообразие е не само екологичен проблем, но и проблем пред развитието на икономиката, глобалната сигурност, етични и морални ценности. Един от начините да се адресира този проблем, посочи експертът във WWF България, е създаването на нови работни места в сектора.

"По данни на изследователски център към Европейската комисия над 1,5 млн. работни места вече функционират в областта на природата и екосистемите. Създаването на едно такова работно място е много по-устойчиво и подлежи на по-ниски инвестиционни разходи - то струва около 170 хил. евро, докато цената на едно работно място в завода на Volkswagen, който трябваше да бъде построен на Балканите, но беше спрян, възлизаше на 235 хил. евро".

"Въпреки много технологични решения във всички икономически сектори в посока декарбонизация, не бива да забравяме, че екосистемите и най-вече горите и влажните зони са естественото и безплатно природно решение за преодоляване на глобалната борба с измението на климата, което веднага дава своето отражение", заяви гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.