В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След решението на ЕЦБ има риск от пренасочване на средства от Европа към САЩ

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 12.03.2021

13:49 | 12 март 2021
Обновен: 13:58 | 12 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След като Европейската централна банка обеща да увеличи скоростта на закупуване на облигации, има риск от пренасочване на средства от Европа към САЩ. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Магдалена Иванова обясни, че доходността по европейските държавни облигации е спаднала след заседанието на ЕЦБ, но в петък сутринта има обръщане на посоката. Причината е в поевтиняването на държавните облигации в САЩ, след като Джо Байдън ратифицира пакета от стимули на стойност 1.9 трлн. долара, което натежа и на облигационните пазари в Европа.

„Разликата в доходността между държавните ценни книжа в САЩ и тези в Германия стигна най-голямото си ниво от миналата година, което отразява контраста между икономическата устойчивост на САЩ на фона на бързото разпространение на ваксините и бавното възстановяване на Европа“.

Вече има анализатори, които предупреждават, че при допълнително разширяване на разликата в доходността от двете страни на океана, след като ЕЦБ се ангажира да ускори темпото на количествено облекчаване през следващото тримесечие, това може да доведе до изтегляне на средства от Европа.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.