В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Нормализацията на енергийните пазари е временна, несигурността ще продължи

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, В развитие, 24.02.2021

14:51 | 24 февруари 2021
Обновен: 17:11 | 24 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Вече втора-трета седмица се наблюдава нормализация на енергийните пазари, но според пазарните участници това е временно явление. Очакванията са несигурността да продължи вследствие на нестабилността на финансовите пазари. Това заяви адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Цените за базова енергия в Унгария варират между 47-54 евро, а за пиков продукт - между 50-55 евро с изключение на миналия петък, когато бе отчетена цена от 62 евро".

По думите на адв. Кискинов българският енергиен пазар продължава да се придържа към регионалните тенденции и въпреки че ценовите равнища у нас са все още под тези в региона, се забелязва наваксване.

"Налице са множество свободни капацитети в региона и енергията прелива от пазар на пазар. Това само по себе си подпомага спокойствието на пазара, като изключение е Турция, която традиционно поддържа ниски ценови равнища и е експортно фокусиран пазар".

По отношение на двустранните договори управляващият съдружник във „Владимиров Кискинов“ уточни, че се забелязва рядко срещани нива на активност на пазарните участници."Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК) е продавач, като сключените сделки са на ценови равнища около 109-111 лв. за 100 мегавата товар. Малко след това НЕК се опита да сключи още сделки при цена 93-99 лв, но те се оказаха безуспешни", сподели още той. 

"При "Газов хъб Балкан" ЕАД се забелязва вяла търговия на цени около 30 лв за мегаватчас, като през последните няколко седмици няма съществени изменения".

В разговора беше засегната и темата за конкурса за подбор на ръководни позиции в държавно контролираните дружества в сектора на енергетиката.

"От наша страна ние можем само да адмирираме подобни действия, защото тази процедура сега се развива по малко по-особен начин, тъй като в Бордовете на директорите на дружествата е предвидено да бъдат назначавани независими представители с професионален опит и необходимата експертиза и квалификация".

"Бордовете ще се състоят от петима членове, трима от които са номинирани от държавата, а останалите ще бъдат избрани чрез конкурса, като за вторите има високи изисквания, сред които 5-годишен опит и добра репутация", обясни гостът.

"Надявам се да има голям интерес най-вече от независимите кандидати, тъй като на българската енергетика й предстои трансформация и подобен професионализъм ще бъде от ключово значение".

Към края на разговора беше обърнато внимание и на приетия законопроект, позволяващ на адвокатите да заемат управленски и ръководни позиции на търговски дружества.

"Досега имаше такова ограничение по неизвестни за мен причини, но законопроектът е стъпка напред за частния сектор, тъй като предоставя по-голяма степен на гъвкавост при управлението". 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук