В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ерата на информационния фалит: Как институциите биха могли да върнат доверието в себе си?

Иванка Мавродиева, преподавател по реторика и PR в Софийски университет "Св. Климент Охридски", В развитие, 20.01.2021

15:05 | 20 януари 2021
Обновен: 15:05 | 20 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Предпоставките за информационния фалит, който доминира в съвремението, са много, но най-ярката е самата пандемия и преекспонирането на фактите. Огромните информационни потоци, използването на най-разнообразни комуникационни канали и предозиранието с негативна информация са част от общата картина. Другият основен фактор е липсата на достоверна и своевременна информация от авторитетни източници. Това заяви проф. Иванка Мавродиева, преподавател по реторика и PR в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Зрителите и потребителите на социалните мрежи започнаха да търсят алтернативни информационни източници, като по този начин засилиха ролята на дигиталните медии и социалните мрежи като 'ехо камери', разпространявайки и мутлиплицирайки информация, но количеството не винаги е равно на достоверността".

"Прекомерното възпроизвеждане на едни и същи негативни факти и понякога всяващи страх през многобройни комуникационни канали, допълнително нагнетява напрежението и ускорява недоверието в институциите и традиционните медии", посочи Иванка Мавродиева.

"Като че ли традиционните медии абдикираха в много голяма степен в ролята им на носители на строгите обществени нрави. Превърнаха функцията си от информиране в доминиращо разпространение на информация".

По думите на преподавателя в СУ загубата на доверие в институциите трудно може да бъде контролирана и затова, според нея, е необходимо да се проведе обществено осбъждане или експертна оценка, за да се установи кои жанрове и формати са вече остарели.

"Очакванията на потребителите на информация стават все по-завишени и отношението им става все по-критично към официалните канали. Няма как спотанно да самовъзникнат едни жанрове и те да станат хит. Действително в тази ситуация бизнесът прояви повече предприемачество, инциативност и адаптивност".

Според Иванка Мавродиева причината за високото доверие в бизнеса се изразява във факта, че служителите много по-бързо установяват ефективността от действията на ръководството.

"Мениджърите вече не само предприемат ситуативни мерки, а взимат обмислени решения извън традиционните представи за корпоративно-социалната отговорност. Влагат нови действия и дейности, за да се съхрани квалификацията на служителите, да се повиши удолетворението от работния процес и да се намали стресът".

В разговора беше засегната и темата за поддържането на добра информационна хигиена, като гостът посочи, че на първо място трябва да се съчетае медийната и дигиталната култура, след което винаги да бъде проверявана достоверността на дадения факт.

"Не съществуват обучения в по-масов характер за идентифициране на фалшиви новини и постистина. Подобни обучителни практики трябва да започнат още в средното училище и да бъдат съчетани с критично мислене".

"Правителството, бизнесът и НПО-ата могат да върнат доверието в себе си, единствено ако се обединят, започнат реален обществен диалог, установят правилни комукационни канали и предоставят рецензирана от експерти информация", заяви Иванка Мавродиева.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да тук.