В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България задълбочава международното си сътрудничество в ядрената сфера

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, В развитие, 13.01.2021

14:50 | 13 януари 2021
Обновен: 15:19 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Преходът към безвъглеродна енергетика няма как да мине без развитието на ядрените мощности. Присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е много правилно решение и ще помогне на страната ни за международните й контакти в ядрените технологии. Това заяви проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Колкото по-неликвидна е една енергийна борса, толкова по-чувствителна ще бъде тя към разликите между предлагане и търсене, което се отнася и за Българската независима енергийна борса, обясни гостът непредвидимостта в ценовите равнища.

„Потреблението в България е силно зависимо от атмосферните явления, т.е. търсенето се увеличава със 100-120 мегавата при спадане на температурите средно за деня само с един градус“.

„В последните няколко седмици или месец се забелязва раздвижване на европейско ниво по отношение на ядрените мощности, защото като че ли експертите разбраха, че плавният справедлив преход към безвъглеродна енергетика няма как да мине без развитието на тези мощности“, коментира Колев.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук