В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Николай Кръстев: Балканите са в предгореща точка на конфликт

Николай Кръстев, журналист, В развитие, 28.10.2020

14:14 | 28 октомври 2020
Обновен: 14:55 | 28 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Балканите в момента се намират в предгореща точка на конфликт между глобални и регионални сили, но е малко вероятно да се стигне до директни конфронтации между трите основни играча - САЩ, Русия и Китай. Но колкото и да са влиятелни тези сили, регионът не е вече само сцена за разстрастване на геополитическо влияние, но и повод за преразглеждане на външнополитически стратегии. Това заяви Николай Кръстев, журналист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Нека да не забравяме, че руската външна политика на Балканите датира от преди 200 години и тя винаги е била адаптивна не само към всяка държава, но и към отделните етноси. Русия винаги е играла ролята на посредник в регионалните конфликти, но в последните години се забелязва нарастващото влияние на православната църква при вземането на геополитически решения от страна на Кремъл".

"Именно поради появата на този "нов участник" в руската политика въшният министър Лавров се опита да минимализира щетите, нанесени върху руско-гръцките отношения, вследствие на шпионския скандал от 2018 г., по време на визитата си в Атина,  същевременно запазвайки крехкото й отчасти пропукано партньорство със съюзника си в Близкия изток - Турция".

Според Кръстев това, което Кремъл "изпуска в геополитическите си сметки за събуждане на гръцкия интерес към Русия, е, че ситуацията от преди две години се е видоизменила коренно - турската политика е далеч по-втвърдена, а американското влияние се трансформира в геоикономическо и енергийно".

"Стената в региона, която изгражда текущата американска администрация, има и своите пукнатини в лицето на Сърбия и Турция", коментира журналистът. 

"Непосредствено на запад от България се очертава едно сръбско пространство - триъгълник между Белград, Баня Лука и Подгорица ... По всичко личи, че руско-сръбската дружба ще остане трайна и ще се задълбочи с течение на времето. Доказателство за това е споразумението, подписано миналата седмица от  премиера Мишустин, с което се открива в Белград представителство на руското министерство на отбраната. И всичко това идва на фона подкрепата на Москва по отношение на сръбския фактор в Босна и Херцеговина".

По думите на Николай Кръстев руската външна политика се изразява в система от сложни баланси и "крехкото партньорство между Анкара и Москва няма да продължи вечно, тъй като залозите в Нагорни Карабах и Сирия са огромни".

"Колкото и да е крехко обаче, партньорството и руските С-400 са сред основните предпоставки САЩ да се преорентират все повече към гръцки център на тежестта за американските интереси в Източна Европа".

В заключение журналистът изказа тезата, че при евентуален конфликт между Вашингтон и Москва на Балканите мястото на Пекин на този фронт ще бъде изключително интересно.

"Отношенията между Китай и Русия не винаги са били гладки, по-скоро тяхното партньорство е ситуативно, но въпреки това сближаването между Пекин и Белград нараства през последните пет години чрез редица инфраструктурни проекти".

Целия коментар на Николай Кръстев гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.