В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България ще може да извлече големи дивиденти от общоевропейското пенсионнно осигуряване

Доц. д-р Станислав Димитров, директор направление "Застраховане и пенсионно осигуряване" във VUZF Lab и ръководител на катедра „Финанси“ във ВУЗФ, В развитие, 23.10.2020

14:00 | 23 октомври 2020
Обновен: 18:07 | 23 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Общоевропейският продукт за личното пенсионно осигуряване (PEPP) ще промени живота на всеки един европейски гражданин и Европейската комисия очаква, че продуктът ще окаже най-голямо влияние на страни със слабо развити капиталови пенсии и пазари, каквато е България. Първите PEPP-ове най-вероятно ще се появат към края на следващата година. Това заяви доц. д-р Станислав Димитров, директор направление "Застраховане и пенсионно осигуряване" във VUZF Lab и ръководител е на катедра „Финанси“ във ВУЗФ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Трябва да се отбележи, че и в момента съществуват подобни продукти за лично пенсионно осигуряване на стойност около 1,4 трлн. долара, като ЕК очаква  PEPP да прибави 700 млрд. евро спестявания в тези продукти".

"Ако се възприеме, че до този момент ЕК си е свършила 85% от работата по линия на PEPP, то останалите 15% зависият от интегрирането на тези продукти от националните институции и регулатори, както и от съответните доставчици - животозастрахователи, пенсионни дружества, банки и дружества за управление на активи ", поясни доц. Димитров. 

"Все още предстои да бъдат уточнени няколко важни характеристики на PEPP, сред които е данъчният режим, на който ще бъде подложен продукта. ЕК препоръча той да бъде равнопоставен с този на всички други инструменти за спестяване".

Доц. Димитров поясни, че в България към този момент "активно спестяват в дългосрочни продукти не повече от 200 хил. българи, като пазарът се оценява на около 40% от работещите, т.е. малко над един милион. С други думи при благоприятно развитие на тези процеси можем да очакваме четворно увеличение на пазара", добави още гостът

От разговора стана ясно, че държавната пенсия не може да бъде по-голяма от 35% от реалната заплата на лицето преди пенсиониране - "в момента коефициентът на заместване е малко по-висок - около 39%, но НОИ прогнозира, че ще спадне ... въз основа на всякакви разчети и изследвания, нормалното заместване е между 70-80%, т.е. държавната пенсия е доста далече от този коефициент.

"Именно остатъкът до тези 70% трябва да се компенсира от универсалните фондове и третия стълб, където всъщност този PEPP се причислява към доброволните продукти за спестяване", уточни ръководителят на катедра „Финанси“ във ВУЗФ.

Доц. Димитров изрази мнение, че  българската пенсионна системата се нуждае от подобни инструменти, тъй като те могат да компенсират все повече увеличаващите се изисквания за пенсиониране, най-вече за хора с нередовни кариери и трудов стаж. 

Повече по темата за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване и подробностите около предстоящата Втора международна конференция "PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“, която ще се проведе на 29 и 30 октомври, в аулата на ВУЗФ, под патронажа на  Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН) вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.