В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Производството на плодове и зеленчуци у нас не успява да задоволи търсенето

Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, „В развитие“, с водещ Вероника Денизова, 14.10.2020

13:53 | 14 октомври 2020
Обновен: 11:58 | 15 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Българските производители на плодове и зеленчуци не могат да задоволят пазара заради повишеното търсене. Това каза Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Данните за развитието на вътрешния пазар на плодове и зеленчуци са от анализа на ИнтелиАгро, който сравнява производството през 2011-2013 и 2017-2019 г., стана ясно от разговора. 

„Всъщност първият извод от анализа е, че пазар всъщност има – има пазар за вътрешна продукция, както и за външна. Вторият извод е, че българското производство не успява да следва темпа на потребностите“.

"Анализът показва засилен интерес към плодовете и зеленчуците, като в 16 от 19 изследвани категории производството не успява да задоволи търсенето", обясни гостът. По думите на Николай Вълканов това се дължи на подобряването на покупателната способност, стремежът към здравословно хранене и други. Той допълни още, че българското производство не трябва да търси 100% задоволяване на търсеното, а трябва да се насочи към производството на конкурентоспособни стоки и култури.

Гостът каза още, че не трябва да се търсят решения само в директните субсидии. "Въпреки лошите резултати от анализа, все пак има сектори, които задоволяват напълно потребностите на производителите", коментира Вълканов.

„Черешопроизводството от години е бутиковата част от овощарството у нас. България е един от основните износители на преработени череши, като, разбира се, и там има посоки, в които трябва да търсим подобрение“.

Вълканов каза още, че земеделието трябва да насочи сериозни усилия да подобри конкурентоспособноста си.  

„Трябва да се прецизира в кои направления е по-добре да се работи, за да имаме по-добри резултати“.

Той допълни още, че субсидиите от ЕС трябва да се използват правилно, за да може отрасълът да се развива и след прекратяването на допълнителното субсидиране.

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук