В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Димитър Чобанов: Проблемите в сектора на услугите няма да се разрешат скоро

Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, В развитие, 19.08.2020

13:22 | 19 август 2020
Обновен: 14:39 | 19 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Първото тримесечие на 2020 г. по предварителната експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ) е било период, както на очаквани събития, така и на изненади. Сред тях е вътрешното потребление, чиито нива са нараснали за сметка на инвестициите, външния сектор и услугите. Износът на услуги е пострадал почти наполовина на годишна база. Това заяви Димитър Чобанов, финансист, преподавател и изследовател по икономика и политика в Университета за национално и световно стопанство, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Димитър Чобанов каналите, по които кризата настъпва в българската икономика, са били ясни много по-рано.

„Сега вече притежаваме сигурни потвърждения, че хипотезите ни са били насочени в правилната посока. За съжаление това, което виждаме през третото тримесечие, е, че проблемите в сектора на услугите няма да се разрешат в скоро време".

Гостът добави още, че туристическият сезон относно идващи в страната ни чужденци не е оправдал очакванията на бранша.

"Макар и правителствената програма за запазване на заетостта да е оказала своя ефект, той е далеч от задоволителен, тъй като правителството закъсня със своите мерки", поясни още Димитър Чобанов.

„Тези числа, които често се обявяват в Министерството на труда и социалната политика, са силно преувеличени. Общият обем на работниците и фирмите получили подкрепа, не е равносилен на обема хора, запазили работата си“.

Гостът допълни, че отраслите, които бележат приходи и растеж, по данни на НСИ,  са IT-секторът и добивната промишленост.  

„През последните месеци виждаме, че цените на суровините и металите се повишават и това води до растеж, както на приходите, така и на печалбите на предприятията от сектора.“

Според финансиста кризата обаче се отразява неравномерно на отделните групи от населението. Един от примерите за това е нарастване броя на големите по размер депозити за разлика от по-малките, добави още той.

„България не се представя чак толкова зле на фона на други икономики – спадът е относително малък. Въпреки това, ако се разгледа бюджетният сектор, почти няма негативно отражение, както и в частния. Но по отношение на някои хотели и ресторанти ситуацията е зле“.  

Димитър Чобанов застана зад тезата си, че приоритетът на правителство да поддържа изкуствено не толкова необходими бизнеси рано или късно ще има негативно отражение.

В заключение той поясни, че възстановяването ще бъде продължително и е необходимо бързото подобрение на бизнес средата. Същевременно обаче целите на правителството не трябва да са толкова оптимистични, а по-скоро реалистични.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.