В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

АКАБГ: 10-годишната абсолютна давност е много кратък срок

Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, В развитие, 30.07.2020

14:26 | 30 юли 2020
Обновен: 17:47 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица към частни кредитори е много кратък срок и е лесно човек да се укрие в него. Това би стимулирало влизането в сивия сектор, заяви по темата за приетите на първо четене промени в Закона за за задълженията и договорите Райна Миткова, Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Миткова посочи, че наблюденията ѝ от практиката със задлъжнели потребители, са, че когато един човек стига до лична финансова криза, той има повече от едно задължение. "Опрощавайки само едното, няма как да цялостно да се разреши проблемът. Когато има такъв финансов проблем, е да има добре разписан Закон за физическия фалит. Той може да предостави критерии и пресяването на добросъвестните от недобросъвестните платци", допълни тя.

"Според становището на Европейската банка за възстановяване и развитие последствията от такова решение ще носят добросъвестните платци. Това би бил сериозен удар върху финансовата система в България. Последиците биха се изразили в ограничаване на достъпа до кредитиране, затягане на критериите, оскъпяването на този ценен финансов ресурс".

Райна Миткова подчерта, че приемайки закон с обратно действие, който да наруши икономическия климат в страната, ще разубедим инвеститорите да се насочат към нас.

Според нея текстът на закона в сегашния вид е неясен. От друга страна, като добра стъпка тя определи удължаването на срока за входиране на становища и се надява той да бъде използван за ползотворни дискусии.

10-годишната давност по публичните задължения като аналог на предлаганата давност по частните задължения?

"Този аналог е потърсил законодателят в сегашната версия, но той не може да бъде приложен в рамките на частно-правни отношения. Държавата има повече инструментариум, за да потърси своите задължения, затова в този контекст срокът от 10 години е разумен. В Германия обаче този срок е 30 г.", допълни тя.

"Нереалистично е за 10 години кредиторите да могат да се справят със събирането на задължения. 16 г. е добър срок, и то когато кредиторът има доказано вземане".

Вижте видеото с целия разговор.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.