В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Споделеното кредитиране в Европа успява да устои на първата си по-голяма криза

Сергей Пантелеев, управител на Varengold Bank-клон София, В развитие, 21.07.20

14:14 | 21 юли 2020
Обновен: 15:23 | 21 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

При първата си по-голяма криза P2P секторът (бел. р.  Peer-to-Peer или т. нар. споделено кредитиране) в Европа успява да устои. Важно е, разбира се, и колко дълго ще продължи кризата, но първите сигнали са доста оптимистични. Това каза Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Добрите P2P платформи се представиха в пъти по-добре от банките. Те достатъчно добре успяха да убедят инвеститорите, че държат нещата под контрол. Опортюнистично настроените P2P платформи, които в годината преди Covid бяха по-агресивни, за да се позиционират по-добре от конкурентите си, изпитаха по-големи трудности”.  

Пантелеев смята, че при по-опортюнистично настроените платформи ще има форма на консолидиране в сектора и по-добрите ще останат на пазара. 

Той каза още, че P2P платформите са в активен диалог с кредитополучателите, за да им помогнат да преминат през кризата.

“Peer-to-peer плафтормите са много близо до своите клиенти, технологично и дигитално обезпечени са, много бързо са успели да проведат разговори с клиентите, които са изпитали някакви трудности, и са намерили общо решение“, посочи Панталеев.  

По думите му в Западна и Централна Европа регулаторите разчитат много повече на финтех P2P платформите да бъдат източник на финансиране за малките и средните предприятия, докато в Източна Европа това се наблюдава в по-малка степен.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.