В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След заплахата от санкции: Големият въпрос е дали Балкански поток е част от Турски поток

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 17.07.2020

14:56 | 17 юли 2020
Обновен: 15:02 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Заплахата от американски санкции върху някои енергийни проекти в Европа не е нова, тя е валидна от 2017 г. За момента не е ясно кои компании ще бъдат засегнати, най-общо продължава да се говори за мерки срещу Северен поток-2 и втората линия на Турски поток. Големият въпрос за България е дали “Балкански поток” е част от “Турски поток”. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Димитров отбеляза, че американските санкции са предвидени за проекти, които все още се изграждат.

“Погрешно е впечатлението, че тези санкции могат да се налагат за подводната част на Турски поток, защото тя е завършена”. 

Според него промяната на името на Турски поток не е толкова важна, но България може да използва възможността по тръбата да се пуснат и азербайджански и дори малки количества втечнен газ, с което да се докаже, че проектът не е изцяло руски.  

“Американските санкции са насочени към руски проекти, което изрично се посочва”, изтъкна Димитров. 

“В американските санкции не е споменат “Балкански поток”, нито компаниите, които го изграждат, така че има поле за действия”. 

Експертът добави, че относно проекта за интерконектора между България и Гърция дори може да се каже, че е антируски, така че е погрешно те двата изобщо да се свързват. 

По думите на Димитров Европейската комисия не може да предостави защита по отношение на санкциите на САЩ, а що се отнася до европейското законодателство може да възникне проблем с експлоатацията на газопровода, когато стане ясно, че 90-процентен дял от капацитета му е блокиран за доставки от “Газпром”. 

“Знаехме за риска ЕК да блокира част от капацитета на “Балкански поток”, коментира Димитров. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук