В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

След изборите в Северна Македония: Ситуацията е неблагоприятна за България

Кирил Илиев, историк, Институт по балканистика при Българска академия на науките, В развитие, 16.07.2020

13:34 | 16 юли 2020
Обновен: 16:30 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Политическата ситуация в Северна Македония е неблагоприятна за България. Ситуацията не е положителна и за политическия живот в самата страна - там най-вероятно няма да бъде съставено правителство и ще има нови избори. Това мнение изрази Кирил Илиев, историк, Институт по балканистика при Българска академия на науките, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Гостът коментира темата след провеждането на парламентарни избори в западната ни съседка. При преброени 96% от от бюлетините Социалдемократите на Зоран Заев печелят изборите с малка преднина пред ВМРО-ДПМНЕ. 

Причина за вота стана оставката на Зоран Заев миналата година, след като страната не успя да си осигури дата за начало на разговорите за присъединяване в Европейския съюз. Изборите бяха отложени с три месеца заради пандемията. 

Илиев посочи като един от най-големите проблеми в отношенията между София и Скопие историческите спорове, които продължават да остават нерешени. 

“Всеки път, когато се заговори за история, ние имаме конфликт, напрежение - неща, които карат и едната, и другата страна да се чувстват недоволни, пренебрегнати или по някакъв начин ощетени”. 

Историкът заяви, че след изборите в Северна Македония по-вероятно е да не се стигне до съставянето на ново правителство. “В случай, че това стане, ще е необходим много сериозен компромис от страна на ВМРО-ДПМНЕ, Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и Демократичен съюз за интеграция (ДУИ)”, добави Илиев. 

“Моментът, който беше избран за избори, не беше никак подходящ... Трябваше да се изчака до есента, може би това е по-разумната стъпка, имайки се предвид и коронакризата”. 

“Изборите и тази година ще бъдат предрешени от това какво ще избере и с кого ще се споразумее партия ДУИ. Тя е незаобиколим фактор и не може да се сформира коалиционно правителство без споразумение с Али Ахмети”, подчерта експертът. 

Той изрази очаквания албанците в Северна Македония да настояват за промяна на държавните символи

“Албанският фактор ще се засилва, макар албанските партии да не са единни. Между тях обаче няма разлика, те са доста еднакви във вижданията и исканията си”, каза още Илиев. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук