Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Чатботовете - възход в условията на пандемия

Елица Стоилова, изп. директор на Umni.bg, Бизнес старт, 26.06.2020

10:16 | 26 юни 2020
Обновен: 13:29 | 26 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Пандемията показа, че дигитализацията и автоматизацията са критично необходими за бизнесите, за да могат да си вършат работата. Това важи и за потребителите. Така чатботовете излязоха на преден план. Това каза Елица Стоилова, изпълнителен директор на Umni.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Чатботовете се появиха едновременно в последните три месеца във всички точки на света”, отбеляза Стоилова. Тя посочи, че на подобно решение залага Световната здравна организация, отделни болници, общини, както и много компании. 

“Чатботовете са изключително добро решение при рутинни въпроси и задачи - неща, които не се променят или търпят много малка промяна във времето”. 

По думите на госта електронната търговия, банките и застрахователните дружества са най-големите ползватели на чатботове. 

Експертът отбеляза, че по отношение на необходимостта услугите да могат да се персонализират на преден план излиза изкуственият интелект, който в случая е незаменим. 

Елица Стоилова коментира и новината, че американският стартъп DoNotPay привлече 12 млн. долара свеж капитал. Компанията е създала армия от чатботове, които помагат на потребителите да спестяват пари по време на пандемията – от неизползвани карти за фитнес зали, от банкови такси, когато е възможно, съдействат за компенсации при забавени полети. Роботите адвокати дори обжалват автоматично глобите за неправилно паркиране.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук