В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститорите залагат големи надежди на Аржентина

В развитие, 21.04.2016

18:59 | 21 април 2016
Автор: Кирил Петков
Каролина Милан, редактор на Bloomberg TV  в Буенос Айрес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Каролина Милан, редактор на Bloomberg TV в Буенос Айрес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аржентина бе далеч от световните пазари повече от десетилетие и всички инвеститори виждат голям потенциал в страната. Това каза ​Каролина Милан, редактор на Bloomberg TV в Буенос Айрес в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар по повод възстановяването на достъпа на Аржентина до международните дългови пазари и успешната емисия на външен дълг в началото на седмицата. Инвеститорите залагат големи надежди на новото управление на страната, начело с Маурисио Макри.

"Аржентина, бе извън световните пазари през последните 15 години, заради фалита през 2001, когато задлъжня с 90 млрд. Последва битка с кредиторите и за през 2010 година страната фалира за втори път. Но от месец февруари, със съдействието на новия президент на страната, се постигна договореност с голяма част от кредиторите, а аржентинският конгрес прие промени, позволяващи страната да преструктурира дълга си. Правните пречки също бяха преодолени". 

По време на изборите Маурисио Макри обеща промени за подкрепа на чуждестранните инвеститори, каза още Милан. "А едно от първите неща, които направи, когато встъпи в длъжност, бе да освободи валутата и от декември месец аржентинското песо е свободно конвертируема валута. Това е много привлекателно за инвеститорите". ​

По думите на журналиста вече има сериозна геополитическа промяна в политиката на Аржентина: "Аржентина беше по-близка с по-ляво настроени лидери, като Моравес и Чавес. Имахме по-трудни отношения със САЩ и някои от кредиторите". 

Чуйте още във видеото: