В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проф. Захариев: Държавата трябва да си върне регулативните функции

Проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път", В развитие, 19.05.2020

13:57 | 19 май 2020
Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата трябва да си върне регулативните функции върху икономическите процеси и да изпълни своите конституционни задължения - да регулира не в определен интерес, а в интерес на обществото като цяло. Това мнение изрази проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път" , в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Втората област е в сферата на социалното регулиране - осигуряване на всичко, записано в Конституцията като права на гражданите, като се започне от здравеопазването. Другият момент е възстановяването на диалога между граждани и ръководството на държавата през трансмисията на политическите сили", твърди проф. Захариев.

Гостът подчерта, че според него спорът относно ролята на държавата и нейното засилване касае бъдещето на демократичните устои на българското общество.

"Планирането не е приумица на комунизма. А коронакризата преекспонира структурните проблеми у нас".

"Общественият контрол чрез медиите ще позволи да се противодейства на печалната цивилизационна реалност. Но корупционните практики няма да изчезнат така, те са проблеми на народопсихологията", смята Захариев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.