Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Панчугов: Обща криза означава намирането на общи решения

Христо Панчугов, политолог, Клуб Investor, 16.05.2020

20:45 | 16 май 2020

Обща криза означава да се намери начин да се постигнат общи решения за нейното овладяване, заяви политологът Христо Панчугов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"В България и Европа наблюдаваме хаотичен подход в епидемичната ситуация. Европейският съюз не изглежда да има единен подход в отварянето на границите, защото пандемията и различните видове извънредно положение поставят националните интереси в центъра на този вид политика. За пореден път се показва, че Европа изостава във възможностите си да отговори на сериозни кризи", уточни политологът.

Според Панчугов именно тук идва ролята на лидерството.

"В тази ситуация трябва да се търси опит за унифициране на подхода към кризата. Вместо това видяхме различни степени на спекулации. За съжаление европейските институции попаднаха в капана на съпротивата на националните държави. Опасявам се, че това ще се задълбочава като тенденция", отбеляза той.

Противоборството Север-Юг в Европа

Политологът не смята, че кризата сега ще бъде в основата на "взривяването" на отношенията между държавите в Северна и Южна Европа, но това естествено разделение ще допринесе допълнително за задълбочаване на икономическите различия.

Той посочи, че не бива мерките в подкрепа на бизнеса на фона на кризата в отделните сектори да са протекционистки, тъй като това изначално противоречи на основните ценности на европейския пазар.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб investor" може да видите тук.