Томислав Дончев: Рекорден брой фирми кандидатстват за безвъзмездно финансиране

Подадени са 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лв., приемът на заявления продължава

14:44 | 15 май 2020
Обновен: 09:56 | 6 юни 2020
Снимка: БГНЕС

Само за 24 часа са подадени 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лв. по схемата за безвъзмездно финансиране на микро- и малки предприятия, като приемът на заявления продължава. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

"Рекорден брой фирми са кандидатствали за единствената безвъзмездна финансова помощ във връзка с мерките за преодоляване на последиците от пандемията", обяви Дончев. 

Схемата ще е отворена, докато има налично финансиране. Фирмите получават финансиране в размер от 3 до 10 хил. лв.

Така оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще стигне до хора, които досега не са имали тази възможност, стана ясно още от брифинга.

"Към момента има очакване за минимално увеличение на ресурса от 173 млн. лв. с още минимум 20 милиона лева. Първо ще бъдат подкрепени най-малките предприятия, а от средата на юни с ликвидност ще бъдат снабдени по-големите фирми. Целта е да се създадат продукти и услуги с по-висока добавена стойност", каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите на министъра на икономиката има 1282 заявки, подадени към Българска банка за развитие (ББР) от банките, за гарантиране на кредити към тях.

Междувременно социалният министър Деница Сачева съобщи, че към днешна дата в 240 общини 42 хил. души се ползват от услугите на социалния патронаж за обслужване на самотни и възрастни хора.

По отношение на целевите средства за диагностика и лечение Сачева уточни, че към 30 април 1498 души, които нямат доход и лично самоучастие в здравноосигуретителния процес, са получили болнично лечение.

От програмата "Топъл обяд" ще се възползват още 30 хил. души. Ще има и нов транш от 800 хил. лв за Българския червен кръст за осигуряване на храна за хора в нужда.

Броят на безработните към момента е 377 000 души. От началото на кризата той е нараснал с 90 755 души, а същевременно над 20 хил. души са постъпили на работа, подчерта Сачева.