В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние

Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, В развитие, 15.05.2020

13:15 | 15 май 2020
Обновен: 18:34 | 5 юни 2020
Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото икономическо възстановяване е спринт на късо разстояние и няма да помогне в дългосрочен план. Сред показателите за възстановяването ще са ниършорингът, управлението на риска и инфраструктурната свързаност, а у нас ключови са цялостната визия и бързото прилагане на мерките в подкрепа на бизнеса. Това мнение изрази Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Гъвкавите и цифровизирани бизнеси ще успеят да са на първа линия в следкризисното възстановяване", смята Георгиев.

"Стратегията е ключов eлемент в случая, но тя не е широко приложена в голяма част от националната икономика. Има мерки, но няма цялостна визия за след месец и година. Настоящият вакуум трябва да се използва в инвестиране на нови умения и знания".

"Прогнозираното от Международния валутен фонд синхронизирано икономическо забавяне бе ускорено от глобалната пандемия", отбеляза Георгиев.

"В случая бързината на мерките е важна", посочи гостът, като обясни, че реализирането на мярката "60 на 40" и подкрепата по програмата "Иновации и конкурентоспособност" са се забавили.

"Сега едва ли износът ще спомогне за възстановяването, както беше през 2008".

"У нас е важна платежоспособността на вътрешния пазар и въпросът как да се насърчи вътрешното потребление. Интересен е дебатът за диверсифицираната ДДС ставка. Единната ставка дава възможност за лесно и ефективно събиране на ДДС", подчерта Георгиев. Той обаче предупреди за риска от възникване на лобизъм.

"За да говорим за промяна на социалноосигурителния и данъчен модел, опираме до въпроса за доверието в институциите".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.