В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Проучване: 31% от българските компании очакват да оцелеят до края на юни

Доц. Радко Радев, директор Научноизследователски център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност (u2b)" в УНСС, В развитие, 28.04.20

15:32 | 28 април 2020

63% от общо 155 фирми в България определят влиянието на коронавируса като неблагоприятно, но преодолимо, а 25% като изключително неблагоприятно. Това каза доц. Радко Радев, директор Научноизследователски център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност (u2b)", УНСС в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Доц. Радев представи проучване за последиците върху българските индустрии от коронавируса, направено от Научноизследователския център, който ръководи.  

По думите му преобладаващата част от компаниите са оптимистични - 38% очакват да оцелеят по-дълго и имат готовност. 31% от анкетираните дружества очакват да оцелеят до края на юни, 5% до края на този месец, 6% вече не са в състояние, а 19% не очакват да имат проблем.  

Според проучването 45% от компаниите очакват негативните тенденции да продължат до края на 2020, 27% - до края на 2021. Също така при 76% от компаниите има спад в приходите, по-голям от 20% след въвеждане на извънредното положение. При 10% от компаниите има 100% спад, т.е. приходите спират.  

Доц. Радев добави още, че при 71% от компаниите въвеждането на извънредно положение в България е било основната причина за предприемане на извънредни действия. А при 20% от фирмите събитията в Китай и Италия, които изпреварват извънредното положение у нас, са били основание да предприемат извънредни действия.   

“Голяма част от компаниите, които сме изследвали, са тези, към които са насочени и мерките на държавата. Необходимо е мерките да бъдат насочени приоритетно към секторите, които могат да бъдат локомотив на развитието на икономиката след кризата”, коментира доц. Радев. 

25% от компаниите считат механизма за гарантиране на кредитите от ББР за неработещ в голяма степен, други 25% го считат за неработещ в никакъв случай, а 19% за по-скоро неработещ.  

Каква е оценката на компаниите за справедливостта за разпределяне на тежестта при мярката 60/40?  

Целия разговор вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук