В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Булсатком на финалната права за проекта на първия български спътник

Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и България Сат, В развитие, 01.04.2016

18:28 | 1 април 2016
Автор: Investor.bg
Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и „България Сат". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и „България Сат". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият български геостационарен комуникационен спътник, който е и първият за България търговски спътник, се очаква да бъде изстрелян в орбита в периода от 1 октомври до края на декември тази година. Това каза Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и „България Сат“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод предстоящото изстрелване на български сателит в геостационарната орбита. 

Идеята за първия български комуникационен спътник назрява в продължение на 20 години. Най-големият инвеститор в проектното дружество "България Сат" е банката за експортно ориентиране на САЩ Eximbank. Сред останалите инвеститори се включва и консорциум от частни банки, воден от Deutsche Bank – Лондон. Стойността на целия проект възлиза на над 200 млн. евро, каза още той.

По думите му в четвъртък предстои тестването на спътника в т.нар. термо-вакуумна камера във вакуумна среда с екстремно високи и ниски температури, подобни на условията в Космоса. Този процес продължава в рамките на 22 дена по време, на което и след това трябва да се докаже съответствие с изискванията към качеството и действието му, за да бъде успешно приключен и изстрелян.

По проект строителството трябва да завърши през август, а изстрелването се очаква в периода от 1 октомври до края на декември тази година. 

Нашата нагласа, очаквания и разговори със SpaceX са да се направи всички възможно изстрелването да е още през октомври.

Вижте целия разговор във видеото: