В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще имат ли ефект хеликоптерните пари

Мартин Илиев в предаването "В развитие", 30.03.2016

19:14 | 30 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Мартин Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече икономисти подкрепят схващането, че хеликоптерните пари не само няма да навредят, а са необходими, за да се съживи икономиката. Икономическият анализатор на FT Мартин Улф е един от хората, които върнаха темата на дневен ред.

Сред причините за това е, че агрегатът М3, отразяващ предлагането на пари, не нараства с необходимите темпове, които да позволят на икономиката да расте. Благодарение на трите серии количествени улеснения предлагането на пари в САЩ е нараснало със 120% от 2008 насам. Това коментира финансовият анализатор Мартин Илиев в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му от икономическа гледна точка няма никакви плюсове от хеликоптерните пари.

Има само един и той по-скоро е от морален аспект, тъй като винаги когато говорим за количествени улеснения, критиците към намесата на централните банки и политиците изтъкват т.нар. ефект на Кантийон. 

Той гласи, че който първи грабне свежия ресурс е най-облагодетелстван.

Крайният потребител се оказва губещ, защото парите достигат до него, когато цените са се вдигнали. Хеликоптерните пари директно достигат до обикновения човек, затова от морална гледна точка това може да се приемат за по-справедливи. Очевидно е обаче, че печатането на пари под каквато и да е форма няма да повлияе добре на икономиката.   

Чуйте повече във видеото: