В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Варчев: Позитивизмът на пазара се доказа

В развитие, 23.03.2016

17:54 | 23 март 2016
Автор: Кирил Петков
Бисер Варчев, основател и собственик на "Варчев Финанс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бисер Варчев, основател и собственик на "Варчев Финанс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има позитивизъм на пазара и той се доказа от вчерашното събитие. Пазарът не реагира толкова остро, колкото се очакваше. Трагедията бе последвана от много слаба реакция. Видяхме спайк, краткорсрочно реагиране, и връщане обратно на старите нива.Това означава че купувачите, или обемните покупки, преобладават. Това каза Бисер Варчев, основател и собственик на "Варчев Финанс" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Обяснението за слабата реакция е, че хората свикнаха, някак си, с атентатите".

"Мисля, че медиите преекспонират нещата. Не мисля, че хората усещат несигурна среда. Няма несигурност. Има паника, изкуствено според мен, мултиплицирана от медиите, но хората не се страхуват. Реакцията става точно обратната. Има жандармерия по улиците и хората се чувстват по-спокойни".

По думите на трейдъра при подобни стресови ситуации е "изключително важно да си си прецизирал стопа максимално перфектно, бивайки дългосрочен трейдър, ти си поставят стопа на достатъчно отдалечено място".

Фактът, че не всички индустрии са се възстановили от шока, като хотелиери и авиопревозвачи, Варчев коментира така: "Съвсем логично е, но ще бъде краткосрочно. Няма как да спрат да пътуват хората.Този сектор, авиопревозвачите, беше най-силно засегнат, но точно след 10 дни алчността отново ще надделее и ще се забрави. Хората приеха атентатите, като начин на война - тя съществува, ок".

Варчев коментира и инвестиционните възможности, които счита за привлекателни. По думите му на първо място е технологичният сектор, в който участниците непрекъснато се състезават и винаги има развитие. "Въпреки че някои казват, че има балон, според мен няма".

"Това, в което сме къси, е банковият сектор, заради свалените лихви на ЕЦБ. Това ще се отрази много зле на банките".

"Ентъртайнмънта също е много интересна сфера. Те няма от какво да се повлияят, за разлика от авиокомпаниите".

"Военната промишленост е изключително интересна.Оръжия непрекъснато се купуват и търсят". 

Вижте целия коментар: