В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Владислав Горанов: Има две оси на съпротива спрямо еврото

На годишната среща на бизнеса и правителството финансовият министър и управителят на БНБ разясниха какво значат предложените промени в закона

13:58 | 28 януари 2020
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

През годините има две оси на съпротива срещу еврото - едната е на евроскептиците и тезата, че ще липсва стабилност, ако се случи нещо с еврото, а от друга страна проруски партии атакуват еврото, защото интеграцията на България в Европа ще бъде необратима. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на 14-ата среща на правителството и бизнеса, организирана от "Капитал", като изказването му бе излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му двете оси на напрежение винаги ще излъчват спекула. 

"България ще влезе с този курс и бордът ще отпадне, когато страната замени лева с еврото. Нищо друго няма да се случи", каза вицепремиерът. 

В неделя бе съобщено, че Менда Стоянова е внесла промени в Закона за Българска народна банка (ЗБНБ). От финансовото министерство и БНБ обясниха, че целта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II).

"Няма правилен начин да се проведе този дебат, особено когато е съпроводен с емоции. Начинът, по който се правят тези промени, е единственият възможен - пред българския парламент. И два месеца да беше стоял на сайта на някоя институция, нямаше да е по-различно", каза министърът за критиките защо точно сега и по такъв начин се внася промяната. 

Промяната в член 29 от закона е на БНБ, но централната банка няма право на законодателна инициатива, обясни управителят Димитър Радев. 

По думите му в БНБ са избрали варианта промяната да е с нова алинея, която "най-общо казва, че одобряването на валутните курсове ще става по реда на европейската правна рамка, тя съдържа два акта. Това беше хронологията, която доведе до тази промяна". 

"ЕЦБ ще публикува своето положително становище най-вероятно до края на тази седмица", каза Радев. 

Той обясни, че причината е чисто юридическа, техническа и "отстранява последната юридическа пречка пред присъединяването на страната към Валутно-обменния механизъм". 

"Ние сме на финалната права. България е близо до участие в институции на еврозоната. Това не означава по никакъв начин промяна във валутния борд. Няма да има промяна както в режима на валутния борд, така и в нивото на валутния курс", увери той.

Гуверньорът посочи, че темата за промяна на курса лев/евро не е подлагана на дискусия и това са спекулации. 

"Всички страни, които са с фиксирани валутни курсове, не са променяли валутния курс. Не виждам причина това да се случи сега", каза той. 

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria по-рано днес старши икономистът от Института за пазарна политика Калоян Стайков обясни, че има само теоретична възможност за промяна на курса лев/евро

"Самата процедура предполага преговори за курса, при който една страна се присъединява към ERM II и именно затова се прави тази промяна. Досегашният закон, който имахме, не беше съвместим с преминаване към ERM II. Бяха направени още промени, за да се отговори на изискванията на ЕЦБ", обясни Стайков. 

Изказванията на Владислав Горанов и Димитър Радев гледайте във видеото

Немонтиран материал от Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в-к „Капитал“ гледайте тук.