В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

BMW на лов за софтуерни инженери

Константин Томов, автор и продуцент на "Колела" по Bulgaria on Air, в предаването В развитие, 16.03.2016

18:04 | 16 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Косьо Томов, продуцент на Колела по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Косьо Томов, продуцент на Колела по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да остане на гребена на вълната, BMW ще трябва да увеличи драстично броя на софтуерните инженери, които наема. Случващото се в автомобилната индустрия днес силно напомня на това, което се случи в компютърната индустрия преди 15-20 години. Постепенно производителите на компютри се превърнаха във второстепенни играчи, а на преден план за големите печалби излязоха софтуерните компании. BMW ще се опита да предотврати това, като навлезе агресивно в софтуерния сектор. Българските специалисти също може да станат обект на търсене.

Това каза Константин Томов, автор и продуцент на предаването "Колела" по телевизия Bulgaria ON AIR за Делян Петришки от предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Томов се включи по телефона пряко от Мюнхен, където се проведе отчетната конференция на BMW. На нея ръководството на концерна разкри и плановете си за развитието на компанията през следващите 100 години.

Голямата новина днес без съмнение е новата стратегия на BMW, първата голяма промяна в стратегията от 2007 насам. Акцент ще бъде електрификацията, налагането на електромобили, на горивни клетки и въвеждането на компоненти за автономно управление.  

Томов обясни, че това ще се случва постепенно и преди 2020 не можем да очакваме серийно производство на напълно автономни автомобили. Той коментира и добрите финансови резултати на компанията за миналата година.

 През тази година BMW ще разпредели на акционерите си най-големия дивидент в историята – по 3,20 евро на обикновена акция.

Томов акцентира и на приоритетните области за компанията. 

BMW ще доразвие популярната напоследък SUV гама. Очаква се съвсем скоро да е премиерата на BMW X7. Сериозен акцент ще има върху поделението за супер спортни автомобили. Очакваме и iNEXT - това ще е следващият флагман за BMW.

Вижте снимки от автосалона в Женева, фоторепортаж на Косьо Томов.

Повече за новините около BMW може да видите тук: