В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Станков: Разпространението пречи на банковото финансиране на филми

В развитие, 16.03.2016

13:45 | 16 март 2016
Автор: Кирил Петков
Кирил Станков, режисьор и продуцент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кирил Станков, режисьор и продуцент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годишно в България се произвеждат около 15-20 филма и те имат доста добър успех на кинофорумите по света. Това каза Кирил Станков, режисьор и продуцент в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Премиерата на неговия пълнометражен документален филм „24 часа“ ще бъде на 20 март. По думите на режисьора филмът е „един добър паноптикум на живота в България в момента". Бюджетът му е 20 хил. лева, като около една четвърт от бюджета бе набран чрез краудфъндинг, групово финансиране.

При финансирането на филми банките не откликват, защото има проблем с разпространението в България.

"Няма как да има възвращаемост в българската киноиндустрия, без да има възможност за показване на фирмите на първо място в България. Не малко филми са адресирани да говорят на българския зрител. Да не говорим, че има и много немалки градове, които изобщо нямат кинозала. Като цяло разпространителите предпочитат външни продукции с гарантирана възвращаемост". 

Само един добре измислен закон за меценатството може да помогне за развитието на едно независимо кино, каза Станков. "Освен това има нужда от промяна в Закона за киното. Не е тайна, че е доста проблематичен. В момента държавата не предлага никакви реални данъчни облекчения за дарения в сферата на изкуствата и това е проблем".

Вижте целия коментар: