В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Централните банки формират най-големите балони

Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт, и Красимир Атанасов, финансов анализатор, В развитие, 08.11.2019

13:58 | 8 ноември 2019

Централните банки направиха всичко възможно за създаването на всепоглъщащ балон, който изсмука цялата доходност от годините напред. В следващите 10 години доходността от всички активи ще е изключително ниска и клоняща към нула, включително и тази при акциите и облигациите. Това каза Красимир Атанасов, финансов анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Таня Кръстева.

„Лесните пари създадоха и множество „зомби компании“ - те съществуват, без да има практически реален смисъл от тях“, коментира Атанасов. Според него това ще доведе до множество проблеми в самата икономика.

„В момента хората, които имат пари, имат много лесен достъп до още пари. Доходите на тези, които нямат пари, в същото време не се повишават. Това разделение става все по-голямо“.

„Европа упорито отива към сценария на Япония – анемичен растеж, много ниски – дори отрицателни лихви“, отбеляза Ивайло Пенев, член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт.

„Създадени са много дисбаланси в икономиката... Натрупват се много рискове и цялото изкривяване идва от евтините пари“.

Гостите коментираха и случващото се на пазара на облигации.

„Отрицателните лихви вече се превръщат в нова нормалност“, посочи Пенев. По негови думи естествените купувачи на този пазар са изместени от централните банки.

Според Атанасов това се дължи на неправилно разбиране на монетарната политика. „Настояванията за харчене в момента, което да стимулира икономиката, няма да помогнат“, посочи още той, като добави, че спестяванията на хората по този начин започват да се унищожават заради ниските лихви.

„С настоящата монетарна политика хората практически биват ограбвани“.

Вижте целия разговор във видеото.