В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

БТПП: Бизнесът очаква 2020 г. да е по-положителна от настоящата

Цветан Симеонов, председател на БТТП, В развитие, 05.11.2019

20:31 | 5 ноември 2019
Цветан Симеонов, председател на БТТП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Симеонов, председател на БТТП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 г. беше успешна за българския бизнес, защото темповете на икономическия растеж у нас бяха сравнително високи. Настроенията на бизнеса за 2020 г. са дори по-оптимистични. Това каза Цветан Симеонов, председател на БТТП, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът отбеляза, че през следващата година отново основен двигател на българският бизнес ще бъде търсенето на външните пазари. Той добави, че големите проблеми в рамките на Европейския съюз (ЕС) остават валидни и у нас, като сред тях изтъкна недостига на работна ръка.

„Има и фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас“, посочи Симеонов. Той поясни, че това са несигурността около Brexit, притесненията по отношение на финансирането, както и тези, свързани с обменните курсове на валутите.

Сред негативните за бизнеса вътрешни фактори у нас експертът посочи бюрокрацията и липсата на електронно правителство. По негови думи предвиденото в Бюджет 2020 увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор сигнализира, че правителството няма намерение да работи по отношение на дигитализацията.

„Правилният път е да се съкратят места в администрацията... Този ресурс ще бъде погълнат незабавно, разликата между заплащането в частния и държавния сектор не е толкова голяма“.

"Намаляване на бюрократичната тежест, насърчаване на борбата с корупцията и върховенството на закона биха увеличили инвестициите у нас", смята Симеонов. Според него това би помогнало на страната по пътя към валутния механизъм ERM II, еврозоната и Шенгенското пространство.