В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Голяма част от задължените лица у нас са търговците на едро

Асен Апостолов, адвокат в „Пенков, Марков и партньори“, В развитие, 16.10.2019

18:47 | 16 октомври 2019
Обновен: 08:26 | 4 юни 2020
Асен Апостолов, адвокат в „Пенков, Марков и партньори“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Задължените лица по българския Закон за мерките срещу изпирането на пари са в 35 категории и в различни сектори. По предварителни оценки, поне когато се приема законът, в България има около 90 000 задължени лица. Една голяма част от тях са търговците на едро. Но няма единност относно това коя фирма влиза в обхвата на понятието "търговец на едро", заяви Асен Апостолов, адвокат в „Пенков, Марков и партньори“, по време на международната правна конференция South East Europe Summit 2019.

Събитието се организира от правната организация The Legal 500 и от адвокатското дружество "Пенков, Марков и партньори". По време на конференцията бяха засегнати теми за киберсигурността, защитата на личните данни, прането на пари, тенденциите при сливанията и придобиванията и други. Какво още каза Асен Апостолов вижте в интервюто на Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Основата е дали дадена компания е задължено лице по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това е най-същественият въпрос. Вън от финансовия сектор една голяма група задължени лица попадат под обхвата на този закон".

Според госта автоматичният мониторинг е полезен и се използва масово във финансовия сектор, без обаче да променя отменя човешката намеса.

"До няколко месеца се очаква приемането на националната оценка на риска в сферата на мерките срещу изпирането на пари. Така всички компании ще приведат своите вътрешни процедури, правила и политики в съответствие с изискванията на новия закон".