В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

THE NEXT BIG THING: Защо мерките на ЕЦБ няма да имат ефект?

Д-р Даниел Лакайе, макроикономист, президент на института Мизес Испано и лектор на The Next Big Thing, В Развитие, 13 септември 2019 г.

20:03 | 13 септември 2019
Даниел Лакайе
Даниел Лакайе

Последните развития в световната икономика показват това, което наричаме ясно забавяне в икономическия растеж. Съществуват опасения от търговския спор между САЩ и Китай, както и други фактори, които не бяха взети предвид, каза д-р Даниел Лакайе, макроикономист, президент на института Мизес Испано в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Уважаваният професор по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе идва в София, за да се включи в конференцията The Next Big Thing на Bloomberg TV Bulgaria. Автор на икономически бестселъри и управител на инвестиционен фонд, през 2016 г. Лакайе е обявен от Richtopia за един от 20-те най-влиятелни икономисти в света. На 17 октомври тази година, по време на The Next Big Thing, пред българска аудитория професорът ще изнесе презентация, посветена на възможностите и предизвикателствата в новия икономически модел.

Ако видим европейската и световната икономика, това забавяне се случва в много труден момент, защото лихвите са много ниски и защото вече бяха взети доста сериозни мерки. Неконвенционалната парична политика изигра своята роля и в края на паричната криза тя стабилизира пазарите и намали риска от разпад на еврозоната. В един момент тази политика спира да е ефективна щом лихвите стигнат до негативна територия и виждаме продължаващи изключителни мерки, които са новото нормално. Това което трябва да правим е да подкрепяме предлагането и да намалим данъчното бреме за компаниите, както и да увеличим разполагаемия доход за семействата, допълни той.

"Сигналът, който получи инвеститорa е, че първия рунд от мерки на ЕЦБ не беше достатъчен и това налага ново понижение на лихвите, точно когато банката трябваше да нормализира политиката и да позволи на икономиката да диша по-свободно. Това изпраща негативен сигнал и е показателно за Кристин Лагард, че започва мандата си в ЕЦБ с агресивна парична политика и негативни лихви още през ноември", каза макроикономистът.

Реакцията на ЕЦБ се дължи на забавянето на европейската икономика и коментарите на Доналд Тръмп са предизвикани от неговото разбиране, че Федералния резерв възприема по-бавен и постепенен подход към разхлабването, но една силна икономика няма нужда от това. Президентът Тръмп трябва да разбере, че Фед трябва да прилага инструменти, ако икономиката се забави, а в момента американската икономика се развива прекрасно. Днес видяхме, че продажбите на дребно се увеличават, също както и индустриалното производство. Не би било разумно от Федералния резерв да предприеме разхлабване или да копира стъпките на ЕЦБ или Японската централна банка.

"Неконвенционалната политика би трябвало да работи по следния начин: ЕЦБ отнема част от суверенните облигации от балансите на банките, което им позволява да дават повече кредити на корпорации и домакинствата. Причината тази политика да не работи е, че проблемите на еврозоната не е кредитирането, дори растежа на кредитите е по-голям от реалния БВП, а политиката е твърде агресивна и експанзионистична", каза Даниел Лакайе.

По думите на Лакайе, много е трудно инфлацията да достигне нивата от около 2%, към които се стремят ЕЦБ или някои от другите банки. Когато понижите лихвите до отрицателни нива и купувате суверенни облигации с нисък риск, казвате на пазарите, че нямате очаквания за инфлация.

"Много проучвания казват, че отрицателните лихви са изиграли голяма роля в Япония за проблемите с икономическия растеж. Със сигурност има рискове при ниските лихви от различни балони в някои по-рискови сектори от икономиката. В същото време, технологичното развитие и демократизацията на икономиката, възобновяемите енергийни източници също дават своя отпечатък", заяви той

Преминаваме през процес на значителни промени, не само в технологиите, но и ние като потребители на тези технологии. Днес всеки може да види разликите в цените на някакъв актив или стока на различни места – всичко е на един клик разстояние.

"Целта на централните банки за 2% инфлация не е логична в среда, където технологиите и застаряващото население заемат все по-важно място в икономиката", каза Даниел Лакайе.

Според макроикономиста, много е трудно една централна банка да предвиди рецесията. Информацията идва от правителствата, а рядко някое правителство признава за проблеми и бъдеща рецесия.

Все още имаме инструменти, с които да подобрим световната и европейската икономика и това не са задължително монетарни инструменти. Това са например данъчни облекчения и други мерки, които не винаги зависят от правителствата и централните банки.

Целият разговор вижте във видеото.