Какво се очаква да стане след новото понижение на лихвите от ЕЦБ?

Петко Вълков, директор „Частно банкиране" в ПИБ, „Бизнес старт“, 13.09.2019 г.

10:21 | 13 септември 2019
Автор: Георги Карамфилов
Петко Вълков, директор „Частно банкиране" в ПИБ, „Бизнес старт“, 13.09.2019 г.
Петко Вълков, директор „Частно банкиране" в ПИБ, „Бизнес старт“, 13.09.2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) оправда очакванията на анализаторите за допълнително понижение на основния лихвен процент с десет базисни пункта до -0,5%, но какъв ефект се очаква да окаже това върху икономиката в еврозоната? Според директора по частно банкиране в Първа Инвестиционна Банка Петко Вълков, който бе гост в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, това е упражняване на натиск върху банките, които държат на сигурно място парите си, вместо да отпускат кредити. Това е своеобразно „налагане на данък“ върху банковите спестявания в ЕЦБ.

„На практика с поддържането на отрицателни лихви за парите при ЕЦБ, които големите банки държат там, тя казва: „давайте кредити, отпускайте кредити, разширявайте кредита“, защото разширяващият се кредит ще бъде в основата на икономическото развитие. В момента тя се опитва да накаже още повече търговските банки в Европа, като понижава лихвите. Това означава въвеждането на някаква форма на данък за банките, които предпочитат да си държат парите на сигурно място в ЕЦБ, отколкото да ги инвестират по-рисково и раздавайки кредити“.

Решението би трябвало да се отрази положително на имотния пазар в Европа, смята Вълков. Но всяка отделна държава има своите проблеми. Във Великобритания, например, паундът поевтинява и се наблюдава отлив на чужди инвестиции в страната. Това са странични фактори, които също оказват влияние върху имотния пазар.

„За в бъдеще можем да очакваме увеличение на тавана на активите, които могат да бъдат придобити. ЕЦБ си е сложила таван от 33% от определен дълг, който може да изкупи. Това на практика означава ограничаването на изкупуване на германския дълг, тъй като там почти е достигнат лимитът. Има опция да бъде разширен обхвата на корпоративните облигации и защо не и след няколко години да видим изкупуване на акции“.

Защо инфлацията е ключовият термин, който трябва да бъде следен от тук насетне, може да научите от видеото.