В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Безконечното отлагане на Брекзит с отворен край - нож с две остриета

Мат Бевингтън, анализатор Политика на ЕС в UK in a Changing Europe, В развитие, 05.09.2019

15:16 | 5 септември 2019
Мат Бевингтън, анализатор Политика на ЕС в UK in a Changing Europe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мат Бевингтън, анализатор Политика на ЕС в UK in a Changing Europe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Откакто Борис Джонсън стана премиер и лидер на Консервативната партия във Великобритания, видяхме сериозна промяна в действията и настроенията на депутатите. Той поляризира партията. 1-ви ноември едва ли ще бъде обикновен ден. Най-вероятно ще има ново поевтиняване на лирата. Финансовите пазари са в условията на волатилност. Ще има промяна при британските граници, проверки и т.н. Но те може би няма да се толкова сериозни, колкото се смята. Брекзит без сделка остава възможен вариант, но безкрайното удължаване на процеса и оставянето му с отворен край е нож с две остриета, заяви Мат Бевингтън, анализатор Политика на ЕС в UK in a Changing Europe, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Борис Джонсън на практика отстрани 21 умерени депутати от партията си. Това предизвика критики от други членове на партията, които поискаха връщането им. Между депутатите в Консервативната партия в момента има сериозно разделение - между тези, които искат да харесат на средната класа там, и тези с по-твърди позиции. Консерваторите се опитват да се харесат на по-голямата част от обществото, но изглежда, че ще се опитат да се харесат и на работническата класа, за да добият по-широка подкрепа на изборите".

Британските депутати подкрепиха закон, който трябва да блокира излизане без сделка на 31 октомври, припомни Бевингтън.

Законът, който трябваше да бъде приет следващата седмица, отново забави ситуацията, уточни анализаторът, казвайки още, че може би и той ще предостави на Великобритания още няколко месеца, зависи от отсрочката на Европейския съюз. "Това не значи, че Брекзит няма да се състои на 31 октомври. Ако лейбъристката партия създаде коалиция с други опозиционни партии, е вероятно да бъде проведен и втори референдум", изтъкна като вариант той.

На въпроса възможно ли е Съветът на министрите да не достигне до консенсус за ново отлагане на Брекзит, ако не получат сигнали, че предложеното споразумение ще бъде прието от британския парламент, гостът отговори, че има риск европейските лидери да не решат да отложат процеса. "Предишната отсрочка бе дадена, за да могат британците да приемат споразумението за напускане, но не знам какво ще бъде оправданието този път. Въпросът е дали ЕС ще понесе Великобритания да излезе без сделка, или ще им даде повече време, за да приемат споразумение за напускане. Страни като Франция не биха искали отлагането да е твърде дълго", посочи Мат Бевингтън.

"Компаниите целят дългосрочно разрешение на отношенията. Голяма част от компаниите не искат да напуснат без сделка. Минималните им очаквания са, че Великобритания ще приеме споразумението за напускане на ЕС. Така може да се даде време на компаниите да се нагодят към промените".

Ако Джонсън се върне с мнозинство след изборите, може би ще може да приеме сделка, спомена анализаторът, допълвайки, че ако лейбъристите спечелят мнозинство, могат да предоговорят споразумението. "Но те казаха, че каквато и да е сделката, тя ще доведе до референдум. Най-вероятно ще минат няколко месеца до взимане на решение", смята Мат Бевингтън.