В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо Голанските възвишения са важни за Израел?

Нина Спасова, арабист, анализатор по Близкия изток, В развитие, 01.04.2019

14:23 | 1 април 2019
Обновен: 14:29 | 1 април 2019
Нина Спасова, арабист, анализатор по Близкия изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нина Спасова, арабист, анализатор по Близкия изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че Вашингтон ще признае Голанските възвишения като част от територията на Израел по време на предизборната си кампания. Това е жест към еврейското общество в САЩ, на което той дължи избирането си. Това каза Нина Спасова, арабист, анализатор по Близкия изток, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Администрацията на Тръмп се определя като произраелска, заяви Спасова.

"Целта на хода на Тръмп е да помогне на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на предстоящите парламентарни избори, които по традиция са с непредвидим край. Исторически не е имало партия, която да е с голямо мнозинство и да побеждава категорично".

Тя говори и за стратегическите интереси зад Голанските възвишения.

"Страната, която контролира Голанските възвишения, може да наблюдава и следи случващото се в Ливан, Израел, Сирия и Йордания".

Голанските възвишения са източник на прясна питейна вода. Голяма степен от питейната вода в Израел е от изворите и реките, които извират от Голанските възвишения, обясни гостът.

Спасова говори и за местните избори в Турция.

"Очакваше се наказателен вот на местните избори в Турция заради сложната икономическа ситуация в страната през последните 6 месеца, високата инфлация, високата безработица и срива на турската лира. Анализаторите очертаваха като много важна победата или загубата на трите големи града – Истанбул, Анкара и Измир".

Опозицията вероятно ще спечели Истанбул, което е сериозна загуба за Ердоган. Това е показателно за бъдещето на партията на Ердоган и ситуацията, след като Турция стане президентска република, отбеляза тя.

Според нея загубата е неочаквана за Ердоган.

„Ердоган получава много сериозен опозиционен шамар. Това е шамар от турците, които не са доволни от положението си и от икономиката на страната“.