В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инцидентът с Ethiopian Airlines може да стопи премията, с която се търгуват акциите на Boeing

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, В развитие, 12.03.2019

18:30 | 12 март 2019
Обновен: 12:45 | 6 юни 2020
Снимка: Luke MacGregor /Bloomberg

Все повече страни обявяват, че ще спрат летеж над тяхна територия на самолета Boeing 737 MAX 8. За момента цените на акциите на американската компания се понижават с 6,5%. Това каза Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Новината е изключително негативна за компанията, тъй като продажбата на този самолет формира значителен процент от оперативната ѝ печалба... Трябва да се има предвид, че акциите на компанията се търгуват с доста сериозна премия спрямо акциите на конкурентни дружества и цените им са доста по-високи от средните за отрасъла“.

Все още обаче нищо не е потвърдено, спекулира се със софтуерен проблем, добави Георгиев.

„Няма много заместители на този тип машини в света в момента. Компанията по всякакъв начин ще се опита да се справи с проблема. Ефектът по-скоро ще е в краткосрочен план както върху цените на акциите ѝ, така и върху нейния имидж“.

В неделя самолет Boeing 737 MAX 8 на Ethiopian Airlines се разби на път от Адис Абеба за кенийската столица Найроби. На борда на самолета пътуваха 157 души, няма оцелели сред тях.