В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската диаспора: Обвинявана и непозната

Калоян Буковски, член на УС на Millenium Club, В развитие, 25.02.2019

13:59 | 25 февруари 2019
Калоян Буковски, член на УС на Millenium Club. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Буковски, член на УС на Millenium Club. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По последни данни на Министерството на външните работи над 2 млн. българи живеят извън страната. Това задължава всички нас да насочим погледите си към тези хора и да създадем правилната държавна политика за тях. Това каза Калоян Буковски, член на УС на Millenium Club, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Буковски посочи, че нагласите на българите зад граница остават неясни у нас, тъй като социологическите агенции не се допитват до тях. Така дори и институциите не знаят що са хора са българите в чужбина, коментира той.

Много често у нас се спекулира с образа на родната диаспора и се изграждат предубедени, често дори неверни, заключения. Макар всеки да има личните си причини да замине в чужбина, има много българи там, които се опитват да помогнат по всякакъв начин на страната“.

Гостът коментира инициативата „Българи от ново време“, като посочи, че това е един изцяло културен проект, насочен към желанието за обединение на българите, търсещ абсолютна алтернатива на настоящата ситуация.

„Малко събития и малко промени се правят с цел обединение, до момента не е създаван проект, който да бъде на такава фестивална основа... Финансирането на "Българи от ново време" е изцяло с приходи от билети и индивидуални дарения, няма комерсиално спонсорство“.

Буковски коментира и предстоящата раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) през призмата на българските граждани в Кралството.

Българите на Острова се надяват ако няма отлагане или отменяне на Brexit, то поне британският парламент да ратифицира сделката на премиера Тереза Мей и Брюксел на следващото гласуване, насрочено за 12-ти март“.

Вижте повече във видео материала.