В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Административната тежест и регулациите – основни пречки за чуждестранните инвестиции у нас

Олга Чугунска, експерт „Икономически анализи и политика“ към БТПП, В развитие, 04.01.2019

19:09 | 4 януари 2019
Обновен: 19:09 | 4 януари 2019
Олга Чугунска, експерт „ Икономически анализи и политика“ към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олга Чугунска, експерт „ Икономически анализи и политика“ към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Административната тежест и регулациите остават основни пречки за чуждестранните инвестиции у нас. Именно в тези насоки има необходимост от въвеждането на промени, които да облекчат както компаниите, така и за гражданите. Това каза Олга Чугунска, експерт „Икономически анализи и политика“ към БТПП, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Чугунска отбеляза, че в 13 от 19 класации за правене на бизнес, съставени от водещи международни институции, страната ни отчита подобрение.

По отношение на неприкосновеността на частната собственост, върховенството на закона и независимостта на съдебните институции у нас все още има проблем и трябва да се работи за изчистването му, добави гостът.

Тя коментира и регулациите, насочени към трудовия пазар, кредитирането и бизнеса, като посочи, че за момента въведени облекчения има само в сферата на кредитирането.

Като подходящи за бизнеса и инвеститорите Чугунска определи отвореността на България към чужди пазари, както и ниските данъци в страната. 

За преките чуждестранни инвестиции има различни фактори. Все пак доброто административно обслужване и работещо електронно правителство биха подобрили възможностите за инвеститорите у нас. Инфраструктурното развитие също не бива да се пренебрегва“.

Вижте целия разговор във видео материала.