В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

P2P кредитирането води към диверсифициране на финансирането на малкия и среден бизнес

Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group, В развитие, 12.11.2018

13:35 | 12 ноември 2018
P2P кредитирането води към диверсифициране на финансирането на малкия и среден бизнес

P2P кредитирането води към диверсифициране на финансирането на малкия и среден бизнес. Това е тенденция, коментирана от Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

При старта си преди 2 години и 7 месеца компанията Iuvo Group започва като последовател на тенденциите в P2P кредитирането на пазара и в условията на големи конкуренти и вдъхновители. Успява да защити позициите си на европейския пазар достатъчно добре, за да може вече да бъде иноватор.

"Имаме разработки, които липсват на пазара до момента и скоро ще се включат на нашата платформа, така че да ни дадат силни предимства пред конкуренцията. Разбира се, това отне време, отнема и ресурси, но успяхме да ги отделим. Това, което правим се приема изключително добре на пазара в Европа, имаме клиенти от  Германия, от Австрия, от Испания, започваме да следим техните бъдещи нужди и да отговаряме на тях с продуктите си".

Иванов коментира, че идеята на ЕС да се постигне трансгранично кредитиране се реализира успешно чрез P2P кредитирането. Всички клиенти и от страна на инвеститорите, и от страна кредитираните преминават през проверки срещу възможностите за пране на пари, а от технологична гледна точка вече няма пречки пред трансграничното кредитиране, каза Ивайло Иванов. Остава въпросът кога ЕС ще вложи достатъчно ресурс и ще обърне внимание на тези възможности, коментира гостът.

"В България в момента има данни, че има 35 млн. лева финансирани през платформи, което е много малко в сравнение със случващото се в Европа и в цял свят".

Събирането на отзиви от обратна връзка - от бизнеса и идеята да се проследи накъде отива регулаторът залягат в подготвящата се първа за Европа регулация за краутфъндинга, която ще влезе в сила от 2019 г. Диверсифицирането на източниците за финансиране на малкия и средния бизнес вече е в ход с различни мерки и експерименти в Германия, Холандия, Литва.

Целия разговор вижте във видеото.