В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Банско събира ученици и студенти за хакатон по дигитално предприемачество

Георги Мутафчиев, основател на Knnect Me, организатор на DIGITAL FESRIVAL 2018, В развитие, 12.10.2018

12:55 | 12 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

DIGITAL FESRIVAL 2018 е второто издание на първия хакатон по дигитално предприемачество в България и има за цел да събере млади и мислещи хора, които се интересуват от дигитален бизнес и предприемачество и най-вече искат да имат в бъдеще бизнес в тази среда. Това каза Георги Мутафчиев, ученик в ЕГ "Академик Стоянов" в Благоевград, основател на Knnect Me, организатор на хакатон по дигитално предприемачество DIGITAL FESRIVAL 2018 в Банско, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Събитието ще даде възможност на участниците да представят своите идеи пред компетентно жури, да намерят своите ментори, да бъдат оценени намеренията им, за да могат техните проекти да бъдат после разработени. Фестивалът е отворен за участници между 14 и 24 години, ученици и студенти от цяла България, които ще се борят за спечелването на голямата награда. 

А тя е 1000 лв.и ще бъде връчена на място от спонсорите и допълнително ще се връчи награда за коучинг сесия, която ще помогне на участниците да си направят бизнес план за тяхното кариерно развитие. Награди организаторът е предвидил и за всички участници, а те са и индивидуални и с екипно участие, съобщи Мутафчиев.

За промяната в образователната система в България, за да вземат живота и кариерата си в свои ръце младите хора, гостът, който е ученик, посочва необходимостта от редуциране на информацията.

"Редуцирането на голямото количество информация с която се заливат учениците, може да помогне за концентрирането върху определени области за изграждане впоследствие на кариера. Добре е човек да бъде информиран, но когато в гимназиалните класове образованието се насочва по-професионално, тази информация натежава. Тя залива учениците още в началните класове и вече ги демотивира".

 Мутафчиев заяви, че винаги приема лично всички негативни изказвания, свързани с българските деца и тяхното образование и възможности.

"Банско е град с история, традиции и невероятна природа,  място, на което може да се работи и почива едновременно, хубава дестинация за творчество, вече има изградени институции със споделено работно място, с инвестиции в технологии, с перспектива да се превърне в един IT център".

Така обясни гостът избора си на туристическия град за център на събитието.

"Това, което липсва на Банско в момента са млади хора, които да се занимават с тези неща, запалени, мотивирани и да се занимават с практически неща. Местната власт подкрепя подобно развитие в технологичната среда, това е и повод събитията да се случват, фестивалът ще се проведе на 19,20 и 21 октомври - за младежи, които ще демонстрират своите умения".

Още за събитието - вижте във видео материала.

 

.