В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Рисковете пред еврозоната остават балансирани

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 14.09.2018

13:11 | 14 септември 2018
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Tърговската война, кризата на развиващите се пазари и нарастващата волатилност на финансовите пазари - това посочи като основни рискове пред еврозоната управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на заседанието на банката в четвъртък. Все пак по думите му рисковете остават балансирани. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът посочи, че именно външните фактори са причината за лекото занижение на прогнозите на ЕЦБ по отношение на ръста на БВП през тази и следващата година.

„За 2018 г. очакваният ръст на БВП в еврозоната е 2,1% вместо 2%. За следващата година се очаква да бъде 1,8% вместо обявените 1,9. Разликата не е голяма, но показва, че случващото се извън еврозоната все пак няма как да не окаже влияние и върху нея“.

Иванова коментира и решението на ЕЦБ да запази лихвените проценти без промяна, определяйки го като „напълно очаквано“. Тя добави, че още на предишните си няколко заседания банката е дала сигнали, че лихвите ще останат на досегашните си нива поне до края на лятото през 2019 г.

Гостът посочи още, че ЕЦБ е дала потвърждение за предстоящото прекратяване на програмата за изкупуване на активи. Иванова отбеляза, че краят на програмата трябва да стане факт до декември тази година, но това ще се случи само ако входящите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията.

Какви предупреждения отправи на вчерашното си заседание Английската централна банка, месеци преди Brexit? Достатъчно ли беше увеличението на лихвените проценти от Турската централна банка? Гледайте видео материал с целия разговор.