В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В България липсва механизъм за възстановяване на ДДС при несъбираеми вземания

Явор Стойчев, управляващ партньор на адвокатско дружество Стойчев и Стойчева, В развитие, 17.08.2018

20:09 | 17 август 2018
Явор Стойчев, управляващ партньор на адвокатско дружество Стойчев и Стойчева, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Стойчев, управляващ партньор на адвокатско дружество Стойчев и Стойчева, снимка: Bloomberg TV Bulgaria


В България не съществува ефективен механизъм, по който да се възстанови ДДС в случай на несъбираеми вземания. Липса на такъв механизъм противоречи на европейското право. Това каза Явор Стойчев, управляващ партньор на адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Липсата на такъв механизъм поставя българския бизнес в неблагоприятно положение. Той не получава заплащане за вече предоставена услуга или доставена стока, а и ДДС вече е внесен и не може да се възстанови“.

Стойчев посочи, че държавите членки на Европейския съюз (ЕС) имат право да определят условията, на които трябва да отговаря дадено вземане, за да се счита то за несъбираемо. Те обаче не могат да изключат изцяло принципа за възстановяване на ДДС в случай, в който няма да последва плащане.

„Това следва от основните принципи на европейското данъчно право. Според него не може да се събере данък, чийто размер е по-голям от самото вземане, тъй като данъкът винаги е процент от вземането. Щом не е постъпило плащане или е постъпило частично, следва ДДС да не се заплаща или да се заплати частично“.

Експертът коментира и критериите, които трябва да бъдат изпълнени, за да се счита едно вземане за несъбираемо.

„Критериите зависят от съответното вземане, както и секторът, в който оперира бизнесът. Производство по несъстоятелност, при което липсват заздравителни планове, е един от универсалните примери, при който има относителна сигурност, че няма да се получи плащане. Друга хипотеза са безуспешни, принудителни изпълнения. След провеждането им отново се достига до относителна убеденост, че вземане няма да има“.

Стойчев посочи, че тъй като България напълно е изключила механизма за възстановяване на вземания, то липсват и условия. Те трябва да бъдат въведени или по законодателен път и изменение на Закона за данък върху добавената стойност, или чрез съдебна практика.

Очаквайте видео материал с целия разговор.